IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция една година след края на спасителната програма: Реформите продължават

Растежът е стабилен, безработицата намалява и публичните финанси се подобряват, посочват от ЕК

18:51 | 20.08.19 г.
<p>
	Правителството в Атина залага на пет конкретни реформи, за да убеди кредиторите в решителността си да изпълни обещанията си. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Правителството в Атина залага на пет конкретни реформи, за да убеди кредиторите в решителността си да изпълни обещанията си. Снимка: Архив Ройтерс

Точно преди една година Гърция успешно приключи програмата на Европейския стабилизационен механизъм. Тригодишната програма за подкрепа – трета поред спасителна програма за Атина, подпомагаше страната заради структурните проблеми, допринесли за тежката криза, в която тя изпадна, припомня Европейската комисия (ЕК).

Години наред Гърция нямаше достъп до финансовите пазари, затова европейските й партньори предоставиха общо почти 62 млрд. евро заеми в замяна на реформи. Тези реформи поставиха основите на икономическото възстановяване и условията, необходими за устойчив растеж, създаване на работни места и стабилизиране на публичните финанси, посочва се в съобщение на ЕК.

Гръцките власти все още имат много работа, но положените усилия вече дават резултати. Нивото на безработицата се понижава до 17,6% към края на първото тримесечие. Въпреки че това все още е неприемливо висок процент, този показател пада под 18% за първи път от юли 2011 г. и е доста далеч от пика на безработицата – 27,9%, отчетен през юли 2013 г., отбелязва Комисията.

Гърция е напълно интегрирана в Европейския семестър и непрекъснатото изпълнение на договорените реформи се следи под засилената рамка за надзор, допълват от ЕК.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията по въпросите на еврото и социалния диалог, който също отговаря за Съюза за финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари, коментира: „Преди една година Гърция приключи своята програма за възстановяване на финансовата стабилност и насърчаване на растежа и създаването на работни места. Икономиката на Гърция се възползва от реформите и възстановяването на доверието. Растежът е стабилен, безработицата намалява и публичните финанси се подобряват“.

Той допълва, че е важно да се надграждат тези постижения, , като се продължи по пътя на отговорните фискални политики и структурните реформи, включително тези, насочени към укрепване на гръцкия финансов сектор.

Според Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъците и митниците, усилията ще продължат да дават плод за обществото, което е изправено пред много трудности. Той подчертава, че остават предизвикателства и желанието за активно участие в процеса на приключване на реформата и за тясно сътрудничество с европейските партньори, което ще бъде от съществено значение за подкрепа на стабилността, растежа, създаването на работни места и по-добрата система за социално подпомагане.

Междувременно онлайн изданието ekathimerini.com съобщи, че ЕК търси начини да включи възвръщаемостта от печалбите на европейските централни банки от гръцки облигации, закупени чрез Програмата за пазар на ценни книжа (SMP) и Споразумението за нетните финансови активи (ANFA), като бюджетен приход.

Сумата – 1,2-1,3 млрд. евро годишно, косвено би помогнала за намаляване на целта за първичния бюджетен излишък на Гърция от 3,5% от БВП на 3% от БВП.

Ако това бъде одобрено, ще даде на правителството известно пространство за намаляване на данъците. Това обаче ще зависи от прилагането на реформите.

Правителството в Атина залага на пет конкретни реформи, за да убеди кредиторите в решителността си да изпълни обещанията си. Това са продажбата на международно летище в Атина, приватизацията на Hellenic Petroleum, преструктурирането на финансово затруднения енергиен гигант РРС, справянето с необслужваните заеми и довършването на проекта Hellenikon на мястото на изоставеното летище край Атина.

Четирите съвместни министерски решения, необходими за отблокирането на проекта на територията на старото летище, ще бъдат подписани до края на август. До края на септември трябва да се проведе и търгът за казиното, което е част от проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още