IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция поиска от ЕС механизъм за гарантиране на газовите доставки

Ако транзитът през Украйна спре, един от малкото варианти за доставките е втечненият газ, смятат в южната ни съседка

15:08 | 21.08.14 г.
Гърция поиска от ЕС механизъм за гарантиране на газовите доставки

Гръцкият енергиен министър Янис Маниатис поиска от Европейската комисия да бъде създаден защитен механизъм, който да гарантира доставките на природен газ през зимните месеци, пише онлайн изданието на Kathimerini.

Механизмът трябва да окаже подкрепа на Гърция и другите засегнати държави от общността в случай на прекъсване на транзита през Украйна – сценарий, определян от анализатори като все по-вероятен. Украинският парламент вече одобри санкции срещу Русия, които включват и спиране на преноса на руски газ през територията на страната.

Като алтернатива тогава беше посочена възможността европейските газови оператори да купуват руски газ на граничната точка между преносните мрежи на Украйна и Русия. „Газпром“ обаче все още не коментира тази възможност. В момента руският гигант е собственик на количествата газ, пренасяни през Украйна, и заплаща транзитни такси на „Нафтогаз“, който е оператор на украинската газопреносна мрежа.

Все пак на този етап от Киев заявяват, че няма да спрат да извършват транзита според подписаните договори. Ако се стигне дотам обаче, вариантите не са много, смятат в южната ни съседка. Един от тях е втечненият природен газ, който Европа получава от страни като Алжир, Катар и Нигерия.

Гърция има терминал за приемане на втечнен газ, изграден край Атина, който е с капацитет от около 5,3 млрд. куб. метра годишно.

Малко повече от половината природен газ, който внася страната, обаче идва по газопроводи от Русия - през територията на Украйна и след това и през България. 

През миналата година Европа е внесла 155 млрд. куб. метра газ от Русия (30% от потреблението), като повече от половината от тези количества – 82 млрд. куб. метра, са минали през Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още