Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Гърция се завръща на облигационния пазар с нова партида 10-годишни ценни книжа

Продажбата се очаква да бъде осъществена в четвъртък, съобщи държавен представител, пожелал анонимност

Гърция се завръща на облигационния пазар с нова партида 10-годишни ценни книжа

Снимка: Ройтерс

Гърция продава дълг за втори път тази година, възползвайки се от ниските разходи по заеми, след като Moody’s Investors Service увеличи кредитния й рейтинг.

Страната е дала мандат на шест банки за управление на нови 10-годишни държавни ценни книжа, става ясно от документи на борсата в Атина. Продажбата се очаква да бъде осъществена в четвъртък, съобщи от своя страна държавен представител, пожелал анонимност, тъй като решението все още не е окончателно, съобщава Bloomberg.

Продажбата е поредната стъпка към пазарното възстановяване на страната след финансовата криза от края на миналото десетилетие. Преди това в неделя Moody’s повиши кредитния рейтинг на Гърция в местна и чуждестранна валута с две степени - на В1 от В3.

И макар доходността по 10-годишните държавни ценни книжа да достигна 13-годишно дъно в понеделник инвеститорите по всяка вероятност ще бъдат привлечени от предложението за покупка, тъй като ценните книжа все пак са с най-висока възвръщаемост в региона.

„На този етап Гърция се възползва от огромните парични буфери, така че сделката тук е по-скоро за осигуряване на пазарен достъп, отколкото за задоволяване на непосредствените й финансови нужди“, посочва стратега Антоин Бувет от Mizuho International Plc.

Според стратези на Danske Bank продажбата на 10-годишните облигации може да донесе на Атина между 2 млрд. евро и 2,5 млрд. евро.

В момента доходността по 10-годишните гръцки облигации е 3,675% спрямо 2,76% за италианските и 0,17% за германските. По време на финансовата криза доходността по ценните книжа достигна своя пик от 44%.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите