Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Гърция ще инвестира 18 млрд. евро в енергийния си преход

Над 30% от еврофондовете в страната са насочени към зелени проекти, като инициативата може да доведе до 7% ръст на брутния вътрешен продукт до 2026 г.

Гърция ще инвестира 18 млрд. евро в енергийния си преход

Снимка: Bloomberg L.P.

Планът на Гърция за използване на европейски средства за борба с последиците от коронавируса ще ускори прехода на страната към чиста енергия, съобщава Bloomberg, цитирайки държавния гръцки вестник. 

Още по темата

Очаква се както местните, така и чуждестранните компании да бъдат ангажирани, след като почти 18 млрд. евро публични и частни средства бяха заделени за развитието на различни енергийни проекти, като соларна енергия и съхранение на енергия, казва Василис Антониадес от Boston Consulting Group Inc.

„Изключително обнадеждаващо е, че над 30% от еврофондовете за Гърция са насочени към зелени възможности“, посочва той. Много от възможностите се намират в зависими от въглищата райони и предоставят шанс да се ограничи зависимостта им от изкопаемите горива.

Гърция все още се опитва да се справи с последиците от дългогодишната финансова криза, като успява да задели от бюджета си 6,2 млрд. евро за зелени проекти. Още 11,6 млрд. евро ще бъдат пренасочени от частния сектор според националния план за устойчивост и възстановяване, който използва европейските фондове.

Употребата на тези фондове, включително и за екологични цели, ще доведе до увеличение на реалния брутен вътрешен продукт на Гърция със 7 на сто до 2026 г. и ще създаде 180 хил. нови работни места, според изчисления на Гръцката централна банка.

Сред проектите, които ще бъдат финансирани от плана на гръцкото правителство попада и проекта за изграждане на 18 соларни парка от страна гръцката петролна рафинерия Hellenic Petroleum SA, които ще бъдат с общ инсталиран капацитет от 204 мегаватчаса. Планира се парковете да бъдат изградени в Западна Македония, регионът в Гърция, който остава най-силно зависим от лигнитните въглища.

Гръцката компания Public Power Corp SA и германския енергиен гигант RWE AG са се договорили да инвестират 1 милиард евро за соларни паркове с мощност 2 гигавата чрез съвместно предприятие, което също ще се фокусира върху Западна Македония.

В същото време група от най-големите производители и доставчици на енергия в Гърция, включително Motor Oil Hellas SA и Terna Energy SA, както и Trans Adriatic Pipeline AG, представи предложение за централа за зелен водород на стойност 8 млрд. евро.

Отделно Terna Energy планира да вложи 600 млн. евро в проект за съхранение на енергия в Амфилохия, Западна Гърция, като с това компанията очаква да увеличи местната заетост.

Mytilineos S.A. и Public Power посочиха, че планират да навлязат в офшорната вятърна индустрия, като се очаква Гърция ще започне дискусии по националната стратегия за развитието на водорода следващия месец.

Антониадес каза също, че нарастващите цени на въглерода вероятно ще доведат до допълнителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Цените от 90 евро на тон или по-високи в дългосрочен план не трябва да изненадват никого, подчерта той. Квотите се търгуват при цена от около 53 евро за тон, като от началото на годината те поскъпнаха с повече от 60%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Турция поднови търговията, превърнала я в топ дестинация за боклука на Европа