IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция търси нови варианти за настаняване на бежанци

Все още не се е осъществил планът на НАТО за борба с трафика на хора през Егейско море

09:47 | 01.03.16 г. 3
<p>
	Напрежението на границата между Гърция и Македония при Идомени нараства. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Напрежението на границата между Гърция и Македония при Идомени нараства. Снимка: Ройтерс

Гръцките власти започнаха да търсят нови места за настаняване на бежанци заради ситуацията на границата на страната с Македония, пише гръцкият в. "Катимерини".

Македонската полиция, охраняваща границата, използва сълзотворен газ, за да разпръсне мигрантите, които се опитаха да съборят оградата и да преминат нататък към Западна Европа. Лекари от неправителствени организации съобщават, че третират огромен брой хора, включително и деца, след обгазяването.

Властите посочват, че край границата с Македония, в гръцкото гранично село Идомени, снощи е имало около 7 500 души. Правителството смята, че през следващите дни броят на имигрантите може да достигне 20 хил. души, като ще постави под сериозен натиск ограничените ресурси на страната.

Атина прогнозира, че само вчера в Гърция са били около 30 хил. мигранти, а очакванията са в следващите дни броят им да достигне между 50 и 70 хил. души, тъй като продължават да прииждат хора, а Македония и другите балкански държави ограничиха броя на бежанците, които пропускат през границите.

Около 5 хил. мигранти снощи са пристигнали на един от терминалите на пристанище Пирея. Още над 3 200 се намират в изоставеното международно летище край Атина, 1 350 са в транзитен център и още 750 – в лагера “Елеонас”.

Министърът по миграционната политика на Гърция Янис Музалас се срещна с представители на бреговата охрана, военните, местната власт и църквата в понеделник. На срещата са обсъждани начините за намиране на повече места за настаняване на бежанци.

От вчера функционират още два центъра за временно настаняване на имигранти – в Неа Кавала и Килкис в Северна Гърция. Това ще позволи на властите да прехвърлят хиляди имигранти, които са били задържани в други райони в предишните дни.

Конферентен център в североизточната част на Кавала също се използва за настаняване на имигранти. Пътнически ферибот със 720 души на борда се очаква да пристигне в Кавала от о. Лесбос днес.

Все още не се е осъществил планът на НАТО за борба с трафика на хора през Егейско море, отбелязва изданието. Вчера Турция се противопостави германски кораб за бързо реагиране да осъществява учения, навлизайки в турски води, макар че Гърция по-рано подкрепи тестовете.

Музалас посочва, че ако планът на НАТО за патрули в Егейско море се реализира, потокът от хора към Гърция може да бъде намален със 70 на сто.

Изданието припомня, че Гърция поиска и спешно финансиране от Европа за справяне с безпрецедентната бежанска криза. Подробности за исканата сума не са представяни, но според източници на Ройтерс става въпрос основно за палатки, одеала, спални чували, транспортни средства и други консумативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Добре де нали дават на Турция няколко милярда евро защо продължаватда ги насочват към Гърция и Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Това са варварски завоевателни орди! В човешката история, не просто в последните 40 или 50 години, нямаме аналог на подобно поведение на "угнетени" от война хора! Идиотията и еврогейщината унищожава отдавана, християнско-цивилизационната, генетичната и етническа същност на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още