Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Ходорковски: Путин пое по път, който ще доведе до неговия крах

Дисидентът и някога най-богат руснак смята, че смяна на режима в Москва може да се случи само чрез сила

Ходорковски: Путин пое по път, който ще доведе до неговия крах

Михаил Ходорковски. Снимка: Bloomberg

Когато Михаил Ходорковски е момче в Съветския съюз, той прекарва летата с прабаба си в Харков. „Беше отдавна и си мислих, че съм забравил всички тези години. Но когато видях кадрите от бомбардировките над Харков и хора да се укриват в метрото, всичко в мен просто се обърна с главата надолу”, споделя той в интервю за Хенри Манс на страниците на Financial Times.

Още по темата
Ходорковски – някога най-богатият човек в Русия, а сега един от нейните видни дисиденти – не е емоционален човек. Ако беше, той нямаше да успее в руската приватизация през 90-те години в стил Дивия запад. Нито би оцелял през десетилетието в затвора, което го превърна в символ на опозицията срещу Владимир Путин. Насаме той е смущаващо несантиментален: често завършва разсъжденията за Украйна с мрачна усмивка. „Да, да, тъмното чувство за хумор и сарказмът са мои характерни черти. Ето защо харесвам британците." Ходорковски, сега на 58 години, живее със съпругата си в Лондон от 2015 г.

Въпреки това войната го разтърси. От началото ѝ той започва да не спи. Сега критикува Запада, че не осъзнава какво е заложено на карта. „Ако не успеем да се справим с тази катастрофа в Украйна, ще трябва да се сблъскаме с нея в други територии“, казва той чрез преводач.

„Следващата стъпка на Кремъл ще бъде въздушна блокада на Литва. Това ще позволи на руската авиация да лети между Русия и Калининград. Тогава НАТО ще се изправи пред въпроса какво да прави.“

„Със сигурност Путин в крайна сметка ще загуби. Ако спечели сега в Украйна, той, поради вътрешни проблеми, ще започне война с НАТО. И в крайна сметка ще я загуби. Ако не бяха толкова многото жертви, щях да кажа, че всъщност съм доста щастлив, защото той пое по път, който ще доведе до краха му. Но победата му в Украйна зависи изцяло от Запада. Ако Западът се провали сега, той може да се изправи пред много дълга, гореща граница в Европа, дълга 2500 километра.“

Щеше да бъде по-лесно да игнорираме Ходорковски, ако неговите предупреждения не са се доказали. Преди година той предположи, че руският автократ може да причини собственото си падане чрез „сериозна политическа грешка, водеща до поражение във военен конфликт“.

Той отхвърля онези, включително Хенри Кисинджър, които искат да направят отстъпки пред Путин. „При цялото ми уважение към Кисинджър, той гледа на Путин като на някаква проекция на Леонид Брежнев. Но Брежнев не беше гангстер. Второ, Брежнев бе воювал във Втората световна война. Той и хората около него разбираха, че войната е най-лошото нещо. Путин никога не се е бил. Той не е наясно какво представляват войните. Представата му за тях е единствено от компютърните игри на лаптопа му.“

„Кисинджър не осъзнава, че не можеш да постигнеш споразумение с гангстер, когато говориш от слаба позиция. Той не осъзнава, че за Путин войната е просто нормален начин за повишаване на електоралния му рейтинг. Той започна войни вече четири пъти”, допълва той.

Променил ли се е Ходорковски? Мустаците изчезнаха, ами алчността? През 90-те той купуваше бонови книжки от обикновените руснаци на безценица; по-късно, чрез фиктивна схема за заеми срещу акции, придоби активи. Ходорковски беше най-богатият човек в Русия на 40-годишна възраст.

Но той също искаше да продаде дял от своята петролна компания "Юкос" на ExxonMobil. Той се насочи към политиката, осъждайки корупцията в телевизионна среща с Путин. И двата хода вбесиха руския президент. Ходорковски беше хвърлен в затвора за укриване на данъци и измами. Беше помилван малко преди Олимпиадата в Сочи през 2014 г., когато Путин все още се интересуваше от глобалния си имидж. Оттогава живее в изгнание.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
4
 
3
khao до: Борката
преди 2 седмици
малиии, и тия ли ви трепят!... смятай колко тъпо е да те застреля гАй !
4
 
2
 
2
преди 2 седмици
Киев потъна в скръб: Убит е ЛГБТ боец от ВС на Украйна
2
 
4
 
1
преди 2 седмици
квото е нужно... само мир да има!

Още от Централна и Източна Европа
Турция пусна руския кораб със зърно "Жибек Жоли", Киев привика турския посланик