IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия: Готови сме за членство в Европейския съюз

Страната е изпълнила всички условия за приключване на преговорите, смята премиерът Ядранка Косор

16:14 | 16.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Хърватия: Готови сме за членство в Европейския съюз

 

Хърватия е готова за присъединяване към Европейския съюз, заяви днес в рамките на провеждащия се в Катовице Европейски икономически конгрес министър-председателят на Хърватия Ядранка Косор, предаде ИТАР-ТАСС.

„Ние изпълнихме вече всички условия, за да приключим преговорите“, каза тя, подчертавайки, че до края на юни ще може да бъде сложена точка на този диалог.

„Хърватия трябваше да осъществи доста сложни промени, да проведе сложни икономически, политически, административни реформи. Благодарение на това нашата страна ще влезе в ЕС подготвена за това още от първия ден да стане равноправен партньор“, отбеляза Косор.

„Като член на ЕС Хърватия ще може да укрепи енергийната безопасност на Европа посредством създаването на енергиен коридор от Балтика до Адриатика, а също чрез обединяването на енергийните системи с Унгария“, заяви Косор.

Полша активно подкрепя присъединяването на Хърватия към ЕС и по думите на министър-председателя Доналд Туск се надява, че договорът за присъединяване ще бъде подписан по време на полското председателство на ЕС, което започва от 1 юли 2011 г.

Полският премиер подчерта, че финансовата криза не трябва да спира разширяването на Европейския съюз. По думите му никой народ, който желае да се присъедини към блока, не бива да бъде изключван поради това, че ЕС е засегнат от финансова криза.

Именно защото бъдещето на света може и да не е толкова розово, е важно всички, които споделят нашите ценности, да се присъединят към ЕС, изтъкна Туск, цитиран от ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
krkrkr
преди 12 години
И те искат да ядат дебелия европейски.......шамар...!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Чакайте малко къде сте тръгнали, като сте толкова далеч от нас. За бога на вас дори и мониторинг не е наложен още - къде се слагате при страните които са "напълно да избягат" от комунистическото си минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още