IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия избра първата си жена президент

Колинда Грабар-Китарович е бивш външен министър и посланик във Вашингтон, а в момента действа като помощник-генерален секретар на НАТО

11:23 | 12.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Колинда Грабар-Китарович. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Колинда Грабар-Китарович. Снимка: Ройтерс

Хърватия избра първата си жена президент на изборите в неделя, съобщава WBP Online.

В ожесточена борба Колинда Грабар-Китарович, бивш дипломат и кандидат на консервативната опозиция, победи Иво Йосипович, който бе подкрепен от социалдемократическото правителство. След преброяване на 99,99% от подадените гласове Грабар-Китарович спечели 50,4%, а Йосипович – 49,6%.

"Няма място за триумфализъм... Нека да работим за просперитета на нашата страна", посочи Грабар-Китарович пред поддръжници в неделя.

Въпреки че президентската институция в Хърватия не притежава особено силна изпълнителна власт, победата за кандидата на опозицията е сигнал, че хърватите са недоволни от сегашното правителство. Социалдемократите продължават битката си с близо 6-годишната рецесия в страната, която е придружена с висока безработица от почти 20%.

Хърватският демократически съюз (HZD), който подкрепи Грабар-Китарович се очаква да получи по-голяма подкрепа в навечерието на парламентарните избори, насрочени за по-късно тази година.

Грабар-Китарович е бивш външен министър и посланик във Вашингтон, а в момента действа като помощник-генерален секретар на НАТО. Тя ще заеме новия пост на 19 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Няма лошо.Хърватките се славят като хубавици :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още