IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватската борса губи емитенти заради фалити и високи разходи за търговия

На Загребската борса са гледа като на необходимо зло, а не като на инструмент за по-лесно финансиране, смята местен брокер

17:31 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Хърватската борса губи емитенти заради фалити и високи разходи за търговия

Хърватският капиталов пазар страда от слабата икономика – 12 компании вече са напуснали през тази година Загребската борса (ZSE). Причините са преди всичко фалити, но също и разходите, които се получават при търгуването на ZSE и които не са по силите на някои фирми, пише местният вестник Poslovni dnevnik, цитиран от APA.

„В Хърватия ситуацията е специфична, защото капиталовият пазар е малък, а резултатите на много фирми на борсата са следствие от приватизацията на държавни фирми след разпадането на Югославия. Ако се вгледаме във фирмите, които напуснаха борсата, то ще забележим, че всички те са с проблеми в мениджмънта“, казва Тамас Наги, брокер в загребската компания Abacus brokeri.

Според борсовия експерт проблемът е в инвеститорите и в емитентите. „Много от тях гледат на финансовия пазар като на необходимо зло, а не като на инструмент за по-лесно финансиране. В това отношение ZSE има какво да научи, преди всичко в областта на образованието и комуникацията. Не трябва да се забравя обаче, че Хърватия е страна в преход и сме зависими от чуждите инвеститори, които през тази година почти липсват“. Опасността за борсата според Наги е във възможността хърватски компании да правят своите IPO-та на чужди борси, например във Варшава или Виена.

В миналото имаше идея за сливането на борсите от страните, които преди образуваха Югославия. Но дотам така и не се стигна. Интерес към придобиване на ZSE имаше от страна и на Виенската, и на Варшавската борси. Всичко обаче е въпрос на синергия. „Да погледнем придобиването на борсата в Любляна от Виенската борса. Много е спорно дали тази стъпка донесе нещо за капиталовия пазар и и за инвеститорите в Словения“, казва Наги. „Смятам обаче, че в бъдеще може и да се стигне до сделка на съответната цена“, заявява брокерът.

През 2010 г. ZSE отчете ръст от 18% в търговията, а в предходната година бе отбелязан спад от 65%. Водещият индекс CROBEX отчете нарастване от 5,3%, а CROBEX 10 – ръст от 9,5%. В момента на борсата се търгуват акции на 233 дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още