IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ярослав Качински се зарече, че съдебната реформа в Полша, ще продължи

Според лидера на управляващата партия в Полша за оздравяването на съдебната система на страната са необходими "радикални действия"

10:29 | 15.07.17 г.
<p>
	Ярослав Качински. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ярослав Качински. Снимка: Ройтерс

Лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински заяви, че за оздравяването на съдебната система на страната са необходими "радикални действия", предава БТА.

На пресконференция във Варшава председателят на партията "Право и справедливост" се зарече, че съдебната реформа ще продължи независимо от протестите на опозицията и европейските институции, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението му беше по повод приета по-рано тази седмица законодателна промяна, според която парламентът придобива контрол върху Националния съдебен съвет - органът, който назначава съдиите.

В Сейма бе внесен и законопроект, който овластява министъра на правосъдието да назначава и уволнява членовете на Върховния съд.

Качински, който по образование е юрист, настоя, че са необходими "мащабни и радикални действия" в правораздавателната система, която според него не е реформирана от времето на комунизма, лишена е от морални принципи и е неефективна.

Полската опозиция и някои европейски политици заявяват, че политиката на управляващите в Полша слага край на независимостта на съдебната власт и нарушава принципите на демокрацията и върховенството на закона, съобщи АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още