IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Игра на тронове“ подкрепя икономиката на Хърватия

Снимките на популярния филм в Дубровник помагат на туризма и местния бизнес

09:44 | 02.04.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Защитената от ЮНЕСКО крепост в Дубровник е Кралски чертог в света на Игра на тронове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Защитената от ЮНЕСКО крепост в Дубровник е Кралски чертог в света на Игра на тронове. Снимка: Ройтерс

Преди повече от две десетилетия сръбски и черногорски войски обстрелваха средновековния Дубровник и взривяха паметници на културата. Днес звуците на битки отново огласят крепостта. Този път обаче те са приветствани от местните, пише Bloomberg.

Наричан бижуто на хърватския адриатически бряг, Дубровник днес привлича нови туристи като мястото, на което се снима популярният сериал на HBO Игра на тронове (Game of Thrones). Хитовото шоу е базирано на поредицата романи на Джордж Р.Р. Мартин “Песен за огън и лед” и е събрало огромен брой фенове заради сложната си история, погълнати от жажда за власт герои и обилна голота. Петият сезон, който също така се заснема в Испания и Северна Ирландия ще започне излъчването си на 12 април в повече от 170 държави, включително и България.

Дубровник вече е водещата туристическа дестинация в Хърватия. Във филма той е Кралски чертог (King’s Landing) – град, изпълнен с макиавелистки настроени Ланистъри. Заснемането е създало хиляди работни места за статисти, поддръжка, както и в бизнеса, радващ се на туристическия наплив.

„Надявам се, че „Игра на тронове“ ще направи това за Дубровник, което „Властелинът на пръстените“ направи за Нова Зеландия“, казва кметът на Дубровник Андро Влашусич.

Това би било от полза за Хърватия и нейните инвеститори. В страната живеят 4,2 млн. души и тя е 11-тият най-обещаващ граничен пазар в годишната класация на Bloomberg Markets. Страната се присъедини към Европейския съюз през 2013 г., надявайки се да повиши жизнения си стандарт, който е 61% от средния за съюза. Икономиката обаче е отбелязала спад от 12% по време на рецесията, започнала през 2009 г. – третото най-голямо свиване в ЕС след Гърция и Кипър. Страната им нужда от всяка възомжна помощ. Въпреки подкрепата от програмата за количествени улеснения в еврозоната, петгодишният дълг на страната продължава да има доходност от 3%, отново третото най-високо ниво в ЕС, след Кипър и Гърция. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Georgi Draganov
преди 9 години
Благодаря за коментара, оправено е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
ZawHeR
преди 9 години
Градът е Шибеник, не Сибеник. Жалко, че дори тук, в Инвестор, редакторите и списвачите вече не знаят как да използват интернет. Ех. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Трети най-голям брой чуждестранни посетители на глава от населението е зле за Хърватия :) Всичко, различно от първо място е зле за тях, при това малко население и този прекрасен адриатически бряг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още