IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Василев: Не е изключено събитие от типа "черен лебед" в Русия

Според бившия ни посланик в Москва за България би било добре да се дистанцира от руската политика и светоглед

08:42 | 02.12.14 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В дискусията взеха участие (от ляво на дясно) доц. д-р Огнян Минчев, Илиян Василев, д-р Марко Арндт, Н. Пр. Детлеф Лингеман, Йордан Божилов, Симеон Попов, д-р Петър Николов, Даниел Митов.<em> Снимка: МВнР</em></p>

В дискусията взеха участие (от ляво на дясно) доц. д-р Огнян Минчев, Илиян Василев, д-р Марко Арндт, Н. Пр. Детлеф Лингеман, Йордан Божилов, Симеон Попов, д-р Петър Николов, Даниел Митов. Снимка: МВнР

България е изправена пред сериозни геополитически рискове, твърди посланикът на Република България в Руската федерация за периода 2000 – 2006 г. Илиян Василев. Според него основният проблем за страната ни е енергийната зависимост от Русия. Най-сериозните проблеми пък идват от опита за строителство на АЕЦ „Белене“ и газопровода „Южен поток“. Според него не е изключено до две години да станем свидетели на събитие от типа "черен лебед" в Русия.

Василев бе лектор на провелата се дискусия "Украйна - между Русия и ЕС. Българският опит", организирана по повод година от началото на събитията в Украйна от фондация "Конрад Аденауер" и Младежки Консервативен Клуб. В дискусията взеха участие представители на българското правителство, дипломати и експерти. (Дискусията се проведе вчера, преди да стане известно, че Русия ще се откаже от газопровода „Южен поток" - бел. ред.).

Василев заяви, че при предстоящото арбитражно дело за съдбата на АЕЦ „Белене“ България би трябвало да се радва, ако ѝ се наложи да плати само 1,5 млрд. долара вместо цялата стойност на проекта от над 20 млрд. долара.

Според него целта на изграждането на „Южен поток“ е Русия да извлече геополитически дивиденти. По този начин тя ще успее да заобиколи проблемната Украйна. България обаче няма какво да спечели от този поток.

„Южен поток е враждебен проект. Ако днес се наложат санкции на Русия, България няма какво да загуби, освен оковите си и илюзиите си“, заяви той. 

Пред БНТ във вторник Василев посочи, че истинската причина за спирането на проекта “Южен поток” е огромната финансова тежест, която трябва да понесе “Газпром”, който започва да строи и газопровода “Алтай”. Друга причина според Василев е сривът на рублата с близо 65-70%. 

„Националистите в България поставят акцента върху това какво ние можем да спечелим, а не Украйна, която не ги интересува", добави специалистът. По думите му това мислене е погрешно, тъй като събитията в Украйна не трябва да се разглеждат толкова опростено. Така например през сегашния газопровод, минаващ през Украйна, се транспортира газ за Европа и редица други държави. Словакия пренася газ на стойност 70 млрд. долара годишно и печели 650 млн. долара годишно от транзитните таксти. "Ние не трябва да пренебрегваме интереса на съюзниците си от Европейския съюз", смята още дипломатът.

„Здравословно дистанциране от руската политика и светоглед би се отразил благосклонно на крехката като ценности българска икономическа и политическа действителност“, добави той.

По отношение на конфликта в Украйна според дипломата Западът отказва да играе на заложеното от Русия поле. За разлика от Москва западните сили не са пратили оръжия и сили в конфликта. "Западът избра единствената алтернатива – санкциите. Основният им плюс е, че са максимално таргетирани и са насочени към лицата, носещи отговорност за случващото се. Списъците с хора от размирните области Луганск, Донбас, както и на руски официални лица, са изготвени внимателно, така че да не се засегне обикновеният руски народ", каза още Василев.

Според него създадената през последното десетилетие и половина прослойка на приближени до властта в Русия ще бъде силно засегната от санкциите. По думите на Василев забраните за пътуване и финансови трансакции действат изключително ефективно точно за тези хора, а контрасанкциите с ембаргото на вноса на хранителни стоки ангажират цяла Русия.

Василев смята също, че санкциите работят и курсът на рублата (60 рубли за евро, 53 за долар) е доказателство за ефективността им. Според експерта ниският курс спомага за намаляването на ефекта от спадането на цената на петрола, тъй като в руската икономика все пак влиза чужда валута и петролната индустрия е на печалба. Ефектът обаче по думите му е преди всичко за обикновените хора, както и за всички останали отрасли на икономиката. За развитието им Русия се нуждае от западни технологии, които при този курс на рублата стават прекалено скъпи и руската икономика губи шанса за модернизация, добави Василев.

Според специалиста може да очакваме в рамките на 6 месеца до 2 години смяна във висшето ръководство на Кремъл вследствие именно на санкциите. "Много е вероятно да бъде сменен премиерът Медведев”, заяви той.

По думите му не е изключено да има и събитие от типа „черен лебед“ по подобие на Великата октомврийска революция от 1917 г. или на падането на Съветския съюз. Според него Русия е склонна към подобни непредсказуеми събития.

Черният лебед е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено със задна дата. Терминът е измислен от икономиста Никола Насим Талеб в бестселъра му "Черният лебед".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 4
varna333
преди 9 години
Аз питам господин тъпият посланник Илиян Василев ! Германия зависима ли е от Русия след като южен поток работи вече три години? Докато имаме такъв министър на външните работи които още получава заплата от Националния демократически институт на САЩ и организира такива дискусии ще продължаваме да губим такива инвестиции а Германия и Турция ще продължават да се натискат да бъдат под Руско влияние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
stoyan.vartovski
преди 9 години
"Ние не трябва да пренебрегваме интереса на съюзниците си от Европейския съюз", смята великият дипломат и бивш посланик в РФ.А, кой ще заяитава нашите интереси бе "специалист" ... къде ще отидат нашите 650 милиона годишни приходи от транзитиране (като цитираните приходи на Словакия). До кога ще мислим за другите и ще се "продаваме" за жълти стотинки ... как искате да сме нация, когато провеждаме откровен и целенасочен геноцид срещу собствения си народ и интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/ http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Трябва Путин да въведе сребърна рубла с валутен резерв 5% от БВП, и парична маса от банкноти равна на 12% от БВП. Сега имаха 2,5% търговски излишък, а нефта им е 10% от БВП, значи при тези цени ще имат поне 3% търговски дефицит, ако санкциите като внос и износ са балансирани. Затова трябва да теглят валутен заем, като сега дългът им е 10-12% - държавен дълг. Но след сребърната рубла като реалност, ще настъпи масово частно кредитиране чрез връщане на руски капитали и чрез чужди банки. Но е добре да направят минималната заплата да е 40% от БВП. Сега Русия има 28 000 долара БВП на зает, в Полша е 30 000 долра този показател, номинален. Пък полската минимална заплата е 400 евро при руска минимална заплата от 130 евро. То затова и Полша и Естония имат малко повече БВП на глава, при занижено потребление в Русия. http://***.economywatch.com/economic-statistics/Poland/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 9 години
Украйна бе дестабилизацията с налагане на санкции на украинските олигарси, които за да запазят богатствата си спечелиха битката със силовите структури и наложиха власт изцяло функция на ЕС и САЩ!Сега Украинския сценарии се прилага и в Русия! Притисната от запада руска олигархия иска или не ще направи избор, който според западните специалисти ще е подобен на украинския - ЗА ДА СПАСИ БОГАТСТВОТО ДА ЗАСТАНЕ СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СИ!На чия страна ще застане Путин - на ОЛИГАРХИЯТА или на СИЛОВАЦИТЕ е въпрос който мисля, че има ясен отговор. МЕТОДА Е С МОРКОВА И ТОЯГАТА!Предложението му бе ОФШОРКОВЦИТЕ да се преберат у дома с добро, аколи не искат ЩЕ ИМА КЮТЕК!!СМЕРШ Е ГОТОВ ДА ГИ УБЕДИ В "ДОБРИТЕ" НАМЕРЕНИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА!НЕЩО НЕЯСНО ВАСИЛЕВ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Forester
преди 9 години
Добре подПлатени (от Конрад Аденауер) манипулативни анализи и изводи, които не изненадват никого. Това, което ме впечатли са думите на Василев че при предстоящото арбитражно дело за съдбата на АЕЦ Белене България би трябвало да се радва, ако
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Forester
преди 9 години
Добре подПлатени (от Конрад Аденауер) манипулативни анализи и изводи, които не изненадват никого. Това, което ме впечатли са думите на Василев че при предстоящото арбитражно дело за съдбата на АЕЦ Белене България би трябвало да се радва, ако
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
"Така например през сегашния газопровод, минаващ през Украйна, се транспортира газ за Европа и редица други държави. Словакия пренася газ на стойност 70 млрд. долара годишно и печели 650 млн. долара годишно от транзитните таксти. "Ние не трябва да пренебрегваме интереса на съюзниците си от Европейския съюз", смята още дипломатът." Е това си е причина да се откажем от Южен поток. Все пак интересите на чужденци ще са засегнати! :)))) БГ дипломат !!!!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 16
dakl
преди 9 години
Дали ще има събития от рода на Черен лебед в Русия е твърде дискусионно , но благодарение на подобни "анализатори" и съветници като Илиян Василев , почти със сигурност такива събития ще се случат у нас и едва ли ще ги очакваме дълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
мале тая статия е с високо радиоактивно излъчване, колкото и да облъчват и да се превъзнасят тва е положението. По добре да си построим поредния Мол и някой бардак там ни е на нас силата кво се занимаваме с други тъпотии .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още