IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите и кредитният рейтинг сред приоритетите на новата власт в Хърватия

Номинираният да състави ново правителство Тихомир Орешкович има време до 22 януари 2016 г., за да получи одобрението на парламента

21:43 | 28.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Тихомир Орешкович. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тихомир Орешкович. Снимка: Ройтерс

Номинираният да състави новото хърватско правителство Тихомир Орешкович заяви, че негов приоритет е да убеди Европейския съюз (ЕС) и рейтинговите агенции за плановете за реформи на новото правителство, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

49-годишният технократ Орешкович, който е роден в Загреб, но е израснал и образован в Канада, бе издигнат от консервативната Хърватска демократична общност и малката реформаторска партия "Мост" след седмици преговори след изборите на 8 ноември. Той има време до 22 януари 2016 г., за да получи одобрението на парламента за своя кабинет.

„Много е важно за мен Европа и рейтинговите агенции да видят готовността на следващото правителство да проведе реформи. Чрез реформи ние ще привлечем инвестиции, които ще укрепят хърватската икономика“, заяви Орешкович пред репортери в първите си публични коментари, след като бе номиниран да състави новото хърватско правителство.

Лидерът на партията "Мост" Божо Петров заяви в понеделник, след като бе учреден новият хърватски парламент, че той ще заседава отново в средата на януари, предаде Хина. Петров изрази надежда, че междувременно ще бъде договорено правителството. Божо Петров каза, че "Мост" ще настоява за реформа в публичната администрация и местното управление.

Хърватия е последната страна, присъединила се към ЕС. Трите водещи рейтингови агенции оценяват дълга на страната като силно спекулативен и с негативна перспектива.

Новото правителство трябва да се справи с високия публичен дълг, доближаващ 90% от брутния вътрешен продукт, и слабия растеж.

Брюксел настоява Загреб да намали бюджетния дефицит под 3% от БВП до 2017 г. и да премахне бюрократичните пречки пред инвестициите, особено в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още