IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер не изключва ново „подстригване“ на гръцкия дълг

От години Гърция се превърна в буре без дъно, смята бившият главен икономист на ЕЦБ Юрген Щарк

17:00 | 24.08.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Йотингер не изключва ново „подстригване“ на гръцкия дълг

Докато Федералното правителство на Германия продължава да изключва възможността за ново преструктуриране на дълга на Гърция, такъв вариант е напълно възможен за еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Йотингер може да си представи ново опрощаване на дълга на Гърция и по този начин да се стигне до натоварване на германските данъкоплатци. „Едно ново подстригване не е тема за обсъждане в обозримо бъдеще, но не може да бъде изключено завинаги като възможност", заяви еврокомисарят по енергетиката и бивш министър-председател на провинция Баден-Вюртемберг пред Welt am Sonntag. 

Йотингер коментира и някои подробности за новия пакет от помощи за Гърция. Той очаква тя да е в размер на „малка част от десетки милиарди евро", казва той пред вестника. Пакетът трябва да "включва периода 2014-2016". „Не е задължително“ темата да се обсъжда четири седмици преди федералните избори, казва политикът от CDU, имайки предвид изявлението на министъра на финансите Волфганг Шойбле за трети спасителен пакет за Атина. "Може да се наложи да изчакаме следващия доклад на Тройката на ЕС, МВФ и ЕЦБ, който ще бъде на разположение през октомври", критикува той. Но добави, че изявленията на Шойбле са "много реалистични“.

Същевременно комисарят призова Атина да  изпълнява ангажиментите си за нови реформи. Освен това Гърция следва да осъществи вече започнатите реформи в пълен размер. „Гърците направиха много, но не са съвсем по график. Това се отнася главно за приходите от приватизация. Онова, което е решено, трябва да бъде вземано на сериозно“, цитира още Welt am Sonntag Йотингер.

Същевременно финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле защити в интервю за Mannheimer Morgen идеята си за нов помощен пакет за Гърция, но изключи възможността за нова „подстрижка“ на дълга. „Сега всеки знае – няма да има ново намаляване на дълга и няма какво да крием. Федералното правителство казва във всеки момент каквото знае“, цитиран е министърът. Освен това Шойбле обосновава и изказването си от преди дни, че Гърция ще има нужда от нов спасителен пакет след 2014 г. „Понеже сега върви дебат за „подстрижка“ и защото има подозрения, че правителството не казва преди изборите онова, което знае“, казва той.

По темата „Гърция“ се изказа и бившият главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк. „Нова спасителна програма за Гърция не може да се избегне – и затова е по-добре да бъде приложена толкова бързо, колкото е възможно“, заявява той пред  Welt am Sonntag. Подобно на Йотингер, и Щарк смята, че на Атина ще ѝ бъде опростена поне една част от дълговете. „Само финансовата дупка от 10 млрд. евро в бюджета за 2014 г. ще изисква допълнителни пари, преди всичко от европейските партньори. Това, от своя страна, ще увеличи допълнително дълговете, поради което отказът на обществените кредитори от част от взиманията ми изглежда неизбежен“, твърди икономистът.

Най-късно през 2011 г. Гърция е станала „буре без дъно“. „Независимо дали запази еврото, или не, отдавна е ясно, че вече има само скъпи решения и че е било грешка еврозоната да се разширява само по политически причини“, казва още Щарк.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е що ми се репчиш - аз не съм банкер, а само ти обяснявам как работи системата. Докато има хора, които си мислят, че не е проблем да се вземат кредити на високи лихви ще има и кой да им ги дава. А за това, дали магаретата са свършили и/или поумняли не знам - може и да е така. Но по-скоро май не е (особено като гледам как се роят фирмите за бързи кредити). Просто няма кой да им го каже. А и да им го каже или няма да повярват или ще си кажат, че точно на тях това няма да се случи. И те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз да те питам интелигент такъв, как ще обесниш на гърците утре, след като им занулиш дълга, че трябва да си намалят 3 пъти заплатите и 2 пъти пенсиите, за да покрият критериите ти? Да ти кажа точно това се мъчат и сега да им кажат, както и на другите подобни. Те не могат да го разберат и се бунтуват. Кажи ми как зануляването ще им помогне да приемат реалността, че не трябва да консумират пари на кредит? Реално погледнато те правят точно това което искаш. Зануляват им дълга лека полека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Да ти имам простата банкерска логика....защото е ясно, че само банкер може така да се изкаже! Абе не разбрахте ли, не проумяхте ли, че НЯМА повече балъци, няма повече хора, които да не са се осъзнали, че не е нормало да изтеглиш Х лева, а да трябва да връщаш 3-4 *Х! Не разбирате ли, че просто НЯМА кой да ги плаща тия измислени лихви!Да ти имам логиката аз за "слабите и неефективни субекти"! Приказката за магарето нали я знаеш.....е свършИха магаретата, пич...просто поумняха и съзряха истината! Ако това не го проумеете и вие, и не се адаптирате към реалнвостта - нищо добро не ви чака- казват ти го съвсем отговорно и добронамерено! Проблема, специално за нашата банкова система, е че неадекватните банкери раздадоха много пари на хора, от които после няма какво да вземат! Голяма грешка е да строиш цялата си банкова стратегия осланяйки се закона, който се кове от купени от вас политици...голяма грешка! Голяма грешка е да елиминираш фактора на "хора"....историята го е доказала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Ricco
преди 10 години
"икономиката "расте", да речем с 1%, а банките искат лихва 6%, питам аз- от де ше дойдат недостигащите 5%???"----------------Да, половината може да дойдат от печатницата, а другата половина от фалити на определен брой субекти, чието имущество се преразпределя. На теория фалиралите субекти са най-слабите и така системата се чисти от неефективните. На това му се казва креативно разрушение. Малко е жестокичко, но такава е системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
M37Unseen
преди 10 години
Подстригването на гръцкия дълг е неизбежно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Йотингер не изключва ново подстригване на гръцкия дълг==============================================Абе ше дойдете всички "икономисти" най-накрая на моето мнение, което не спирам да го повтарям от повече от година: ЕДИНСТВЕНОТО ПРАКТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ Е ЛИКВИДИРАНЕ (ОПРОЩАВАНЕ) НА ДЪЛГОВЕТЕ! Нищо друго НЕ може да спаси положението...НИЩО! Затваря се позицията (на загуба) и се продължава напред...при нови, ясни и строги правила...и най-вече- лихвени нива, отговарящи на реалността! При положение, че икономиката "расте", да речем с 1%, а банките искат лихва 6%, питам аз- от де ше дойдат недостигащите 5%??? От де? Само от печатницата....ама то ше е до едно положение....а после? Пак ли ше опрощаваме? НЕ става така! Не може да даваш пари назаем, които реално нямаш...а точно това правят банките, при това в съотношение 1:10! Ето къде е зародиша на кризата....и после банката- "Ще плащаш до гроб!" Ще плащам аз...измислени лихви....някой друг път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още