IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йълдъръм: САЩ трябва да ускорят екстрадицията на Гюлен

Двете страни имат споразумение за екстрадиция и процесът не трябва да бъде отлаган, твърди турският премиер

14:10 | 20.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Турският премиер Бинали Йълдъръм. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският премиер Бинали Йълдъръм. Снимка: Ройтерс

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че неговото правителство иска САЩ да ускорят процедурата по екстрадицията на живеещия там ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява, че е организирал неуспешния опит за преврат миналия месец, предаде AFP, цитирана от БТА.

Йълдъръм заяви пред представители на чуждестранни медии в събота, че Турция и САЩ имат споразумение за екстрадиция и процесът не трябва да бъде отлаган. 

„Ние искаме процесът да бъде ускорен (...) този човек беше лидерът на преврата. Какво чакаме? Споразумението между двете страни е ясно", заяви премиерът.

Вашингтон поиска доказателства за участието на Гюлен и заяви, че процедурата по екстрадиция трябва да протече по каналния ред.

През седмицата подобни призиви отправи и президентът Реджеп Тайип Ердоган. "Стратегическите партньори не трябва да спъват работата на своите партньори, коментира президентът на Турция новото искане за екстрадиране на Фетхуллах Гюлен от САЩ. 

В своя реч Ердоган обясни, че е отправил своето искане лично до президента на САЩ Барак Обама. Американските власти обаче очакват неоспорими доказателства за вината на Гюлен. 

Самият Гюлен отрича всякаква роля в опита за преврат, който отне живота на над 270 души. Йълдъръм каза също, че иска САЩ да поставят Гюлен под "временен арест", припомня DPA.

Преди предстоящото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън в Турция в сряда, премиерът описа отношенията със САЩ в момента като "умерени", но подчерта, че САЩ остават "стратегически партньор" на Турция.

Очаква се Mинистерството на правосъдието на САЩ да изпрати през идните дни в Турция екип, който да проучи твърденията на властите в Анкара за престъпна дейност на Гюлен.

Над 40 хил. души са задържани от турските власти заради опита за преврат. От тях повече от 20 хил. са в ареста за постоянно, а властите възнамеряват да освобождават и затворници с останали до 2 години от присъдите им, за да разчистят място в затворите, припомня Ройтерс. Това е свидетелство, че чистката ще продължи.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Съедините щати имат репутация в света на държава, която зачита върховенството на закона. Затова вярвам, че те ще следват правилните процедури, казва той пред директора на бюрото в Ню Йорк на медията Тала ал Хадж, предаде "Фокус". Тоя Гюлен и той е голем майтапчия...вярва в закона !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
САЩовете няма да предадат Гюлен , щото оттам ше се разплете чорапа...оня ше пропее.Иначе досега да са го предали и да са добре с Ердоган .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още