IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Черна гора не можаха да излъчат категоричен победител

Очаква се основна роля във формирането на правителство да изиграят опозиционните партии

09:12 | 31.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мило Джуканович. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Мило Джуканович. Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата партия в Черна гора спечели най-много от гласовете на провелите се в неделя парламентарни избори в страната, но според резултатите може и да се наложи да даде властта на опозиционните партии, които обещават да се обединят около нейния лидер Мило Джуканович.

Лявоцентристката Демократическа партия на социалистите получава 35,4 процента от гласовете на днешните парламентарни избори в страната, а опозиционната коалиция „За бъдещето на Черна гора", която обединява проруски и просръбски политически сили - 32,6 процента, показват данни, цитирани от Bloomberg.

Обработени са близо 72% от гласовете.

Следователно в случай на обединение опозицията може да събере поне 46 процента от гласовете, каза на пресконференция представител на Центъра за мониторинг на изборите.

Лидерът на коалицията „За бъдещето на Черна гора“ Здравко Кривокапич обяви „падането на режима" в страната. „Граждани на Черна гора, благодаря ви за подкрепата! 30-годишният режим падна", заяви Кривокапич в изявление, излъчено по националната телевизия, цитиран от БТА.

Джуканович на свой ред заяви, че неговата партия ще продължи да се бори и ще влезе в коалиция с някои от по-малките опозиционни партии, както и с представителите на малцинствата.

Въпреки че подкрепят различни платформи – от проруски, евроскептични идеологии до членство в Европейския съюз, водещите опозиционни сили в страната обещаха да се обединят, за да свалят социалистите от власт. Джуканович е в управлението на Черна гора или като президент, или като премиер почти постоянно от 1991 г. насам.

Някога приближен на сръбския диктатор Слободан Милошевич, Джуканович изостави своя патрон през 1997 г., подкрепяйки прозападната идея, като пред 2006 г. бе един от организаторите на кампанията за независимостта на страната от Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Управляващата партия в Черна гора спечели най-много от гласовете на провелите се в неделя парламентарни избори в страната, но според резултатите може и да се наложи да даде властта на опозиционните партии, които обещават да се обединят около нейния лидер Мило Джуканович.Пита се:ОКОЛО или ПРОТИВ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още