IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборният резултат в Гърция засега спасява Кипър

Според анализатори, ако Гърция бъде изгонена от еврозоната, на Кипър ще са необходими над 10 млрд. евро

16:58 | 18.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Комунистическият президент на&nbsp;Кипър Димитрис Христофияс.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Комунистическият президент на Кипър Димитрис Христофияс. Снимка: Ройтерс

Резултатът от изборите в Гърция позволи на малката островна страна да си поеме глътка въздух. Никозия обаче трябва да положи още много усилия, за да спаси банките си, ако иска да не се окаже следващата жертва на кризата, пише Ройтерс.

Облекчението на администрацията в Кипър беше осезаемо още в неделя вечерта, когато се появиха първите изборни резултати от Атина, според които консерваторът Антонис Самарас печели вота с обещанието да се придържа към договорената с Европейския съюз (ЕС) спасителна програма. Кипърското правителство обаче се въздържа от непосредствен коментар.

Кипър, който има население от едва 1 млн., но огромна офшорна финансова индустрия, има краен срок до началото на юли, поставен от европейския банков регулатор, да осигури 1,8 млрд. евро - около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната - за рекапитализиране на втората по големина банка в страната.

Това все пак са само част от проблемите, които щяха да връхлетят кипърския банков сектор, ако Самарас беше изгубил изборите от крайно левия си опонент Алексис Ципрас. Водената от Ципрас лява партия Сириза заплашваше да отхвърли спасителния план за Гърция.

„Все още не сме застрашени от Армагедон. Отложихме го за някой и друг ден“, казва Фиона Мулън, базиран в Никозия икономист на консултантската компания Sapienta, според която, ако Гърция бъде изгонена от еврозоната, на Кипър ще са необходими 10 млрд. евро или повече.

„Миналата седмица бях притеснена, че Кипър е отлагал твърде дълго момента, в който да поиска помощ, не само за банките си, но и поради опасността Гърция да бъде изгонена от еврозоната. Както изглежда, имаме късмет“, коментира тя.

Според нея облекчението ще бъде споделено дори от правителството на кипърския президент Димитрис Христофияс - единственият комунистически лидер в ЕС, който политически е по-близък с Ципрас, отколкото със Самарас и неговата Нова Демокрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още