IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Беларус за Европа расте въпреки санкциите

През деветмесечието на тази година ЕС е внесъл с 96,1% повече стоки от Беларус в сравнение със същия период на миналата година

12:45 | 13.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Над една година Западът осъжда беларуския президент Александър Лукашенко заради репресиите му след изборите в страната, включително му бяха наложени санкции от Европа. Въпреки това търговията процъфтява, пише Bloomberg.

Износът за ЕС почти се е удвоил, спасявайки икономиката от рецесия и помагайки на Лукашенко да се задържи на повърхността. През юни блокът наложи санкции за петролни продукти и калиев карбонат, използван най-често в изкуствени торове и произвеждан в големи количества в Беларус, но се отказа от пълна забрана.

Сега Лукашенко изостря тона към Европа, като заплашва да блокира транзита на природен газ от Русия към Полша и по-нататък. Той използва мигранти от Близкия изток като политическо оръжие, насочвайки ги до западните си граници, с което предизвиква напрежение със съседни страни като Полша и Литва.

В резултат на това ЕС обмисля допълнителни наказателни мерки, но те вероятно няма да включват сериозни ограничения за търговията.

Спорът е част от по-широк триъгълник между блока и Владимир Путин. Руският президент подкрепя Лукашенко срещу твърденията, че той е фалшифицирал изборната си победа миналата година и двамата конкретизираха планове за икономическа и политическа интеграция със сделка на 4 ноември.

Полша обвинява Кремъл, че стои зад хаоса по границите. В същото време САЩ предупреждават европейските ръководители, че придвижването на руски военни през последно време може да е прелюдия към нова инвазия в съседна Украйна. Кремъл отхвърля и двете твърдения.

През първите три тримесечия на тази година блокът е внесъл с 96,1% повече стоки от Беларус в сравнение с януари-септември миналата година, съобщава беларуската статистическа агенция Белстат.

Европейската статистическа служба Евростат няма пълен набор от сравними данни. Но според информацията ѝ вносът от Беларус към 27-те страни членки е нараснал с 58% в годината до август спрямо същия период на 2020 г. Разликата вероятно се дължи на различните методи, които използват статистическите служби за износа, като стоки, преминаващи през транзитни хъбове в Европа за трети страни.

Износът от Беларус за Русия също е нараснал, но с под една четвърт от темпа, с който расте износът на страната към ЕС. Възможно е, въпреки че трудно може да се докаже, тъй като беларуското правителство класифицира данните, продажбите на рафиниран петрол и калиев карбонат, засегнати от настоящите санкции на ЕС, да са допринесли за бума.

Нетният резултат е водено от износа възстановяване на Беларус, която постигна ръст от 5,8% на брутния си вътрешен продукт през второто тримесечие спрямо година по-рано и ръст от 2,7% през първите три тримесечия. Беларус Беларус

Подкрепа за Беларус

Други икономики в региона също се възстановяват от удара през 2020 г. по време на пандемията от COVID-19. Но обратът за Беларус е по-голям от очакванията. След политическите сътресения миналата година икономисти, включително Световната банка, прогнозираха задълбочаване на рецесията.

Месеци наред недоволни граждани, които на моменти достигаха стотици хиляди, протестираха срещу твърдението на Лукашенко, че е спечелил изборите през август 2020 г. След репресиите хиляди хора бяха изпратени в затвора, а ЕС и САЩ заплашиха със санкции. Наред с предизвикателствата от пандемията всичко това вещаеше лоши новини за икономиката.

Вместо това според Дмитрий Крук, старши сътрудник в Беларуския център за икономически изследвания, казва, че Беларус е сред малкото страни, „където износът на повечето стоки се е възстановил напълно от сътресенията заради пандемията между края на 2020 и началото на 2021 г.“.

В известен смисъл това не е чудно – Лукашенко оцелява, като репресира опозицията в страната си, осигурява си подкрепата на Русия, а за икономиката разчита и на късмет.

Санкциите на САЩ и ЕС влязоха в сила едва през юни и не бяха толкова строги, колкото се очакваше. Ограниченията за вноса на калиев карбонат в ЕС от Беларус, например, бяха замислени така, че да изключват разновидността, която страната предимно произвежда. Беларус е третият по големина доставчик в света след Канада и Русия, сочат данни на канадското правителство.

При преговорите за допълнителни санкции Белгия и Италия са блокирали разширяване на санкциите за калиевия карбонат, както и мерките относно петрола. Вниманието е било съсредоточено върху беларуския национален авиопревозвач Белавиа, която вече беше блокирана от ЕС, и натиска върху други авиокомпании да спрат да превозват мигранти до Минск от Близкия изток, казва дипломат от ЕС, запознат с разговорите.

Подобно на други износители на суровини Беларус се възползва от бума на глобалното търсене и на цените след блокадите заради COVID-19 през 2020 г., включително за изкуствени торове и рафиниран петрол. Най-големият ѝ износ за ЕС са дървесината и металите, които също са много търсени.

Освен това Беларус се възползва от нарушаването на веригите за доставки, които ограничават конкуренцията от Азия, и засилват търсенето на беларуски продукти, включително мебели и машини. Страната получи тласък и от решението на Международния валутен фонд през август да даде на Беларус дял от почти 1 млрд. долара от специалните права на тираж, подкрепяйки резервите ѝ с чуждестранна валута.

Дори отказът на Лукашенко да наложи блокади може да е подкрепил растежа, показва доклад на Световната банка.
Тази поредица от събития изненада почти всички, казва Крук. Вътрешното търсене и инвестициите намаляха тази година, но ръстът на износа изпреварва тези загуби. Износът на Беларус като цяло е нараснал с 36,1% от януари до септември спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Белстат.

Голяма част от населението продължава да оспорва легитимността на Лукашенко и няма гаранция, че късметът му в икономиката ще продължи. На фона на първите негативни последици от санкциите Световната банка прогнозира, че икономиката на Беларус ще намалее с 2,8% през 2022 г.

Слабите перспективи може би обясняват опита на Лукашенко да издейства отмяна на санкциите. Заради липсата на други козове той насочва мигранти от разкъсвани от война страни като Ирак и Афганистан с единствената цел да предизвика политическа криза по границата с ЕС, която след това може да предложи да прекрати, смята Павел Слункин, бивш служител в беларуското министерство на външните работи, който сега е сътрудник в Европейския съвет за външна политика.

ЕС едва ли ще го приеме, но няма да спре Лукашенко, допълва той.

„Лукашенко е човек, който никога не отстъпва. Той опитва да направи това, което е работело преди, и когато е опитвал да манипулира ЕС в миналото, винаги е успявал“, отбелязва Слункин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Всеизвестно е че те не произвеждат нищо а само ръкопляскат на Лукашенко Питай Тихановска Абе кво стана с оня дето го свалиха от самолета Закриха ли запада процедурата по обявяването му за светец ,та нищо не се споменава за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
качествено , геннонемодифицирано папо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
е какво внася тоя ЕС от Беларус ,като всеки знае че освен клечки за зъби там нищо не правят А в страните от ЕС не ползват такива неща защо имат развита стоматология и никой няма кариеси и не си чопли зъбите ,само разни *** но те си ги дялкат от кибритени клечки или в краен случай си купуват китайски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още