IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа може да застарее, преди да забогатее

Подобряването на управлението е най-добрият начин за спиране на демографския спад, смята главният икономист на ЕБВР

10:30 | 12.12.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нововъзникващите икономики в Европа може да застареят, преди да забогатеят. Отрицателният прираст на населението и високата емиграция показват, че хората гласуват с бягството си срещу относителната политическа и икономическа стагнация. Държавните ръководители имат избор между популистки краткосрочни решения и дръзки реформи в управлението, пише Беата Яворчик, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в статия за Financial Times.

Изборът им е от значение. Последният доклад на ЕБВР показва, че по-доброто управление се отразява директно на възприятието за щастие, ограничава намеренията за емиграция и е предварително условие за растеж, стимулиран от иновациите.

След края на комунизма през 1989 г. страните от Централна и Източна Европа се радваха на две десетилетия на бърз икономически растеж и развитие, стимулирани от смели реформи и процеса по присъединяване към ЕС. Стремежът към реформи отслабна, след като те се присъединиха към блока и някои страни дори отстъпиха от първоначалния си напредък. Някои популистки лидери обявиха „нелибералната демокрация“ за модел за бъдещето на Европа.

Поглед към демографските и икономическите перспективи пред региона показва пропуските в подобна визия. ООН прогнозира, че населението на страните от Централна и Източна Европа ще намалее бързо през идните две-три десетилетия. Съотношението между хората над 65 години и работещото население ще достигне нива, които са сравними с тези в развитите икономики в Европа. Но брутният им вътрешен продукт на човек ще продължи да изостава значително.

Емиграцията е особено проблематична за икономическия растеж заради състава й. Обикновено младите, които са по-предприемчиви и по-добре образовани, е по-вероятно да напускат страните си в търсене на по-висок жизнен стандарт и по-добро качество на живот.

Тъй като работната сила се свива, а средната възраст на оставащите хора е по-висока, предпочитанията и нуждите на обществото се променят. На фона на ръста на дела от държавния бюджет, предназначен за социални грижи, ресурсите за образование и иновации са по-малко.

Има начини за справяне с тези демографски и икономически предизвикателства. Насърчаването на по-висока раждаемост чрез финансови инициативи може да е политически привлекателно, но резултатите от тях в миналото за спиране на спада на работната ръка не са окуражителни. Възможно е нивата на участие в трудовата сила да бъдат стимулирани чрез задържането на жените и по-възрастните хора. Повишаването на пенсионната възраст ще помогне, но малко са правителствата, които имат смелостта да задействат подобни политики.

Подобряването на управлението е ключова, макар и често пренебрегвана област, в която реформите ще донесат дългосрочни дивиденти и ще помогнат за спирането на демографския спад и за стимулирането на растежа. Въпреки че Централна и Източна Европа постигна напредък, само 35 на сто от гражданите имат доверие на националните си правителства, съдебна система, честността на изборите и свободата на медиите и вярват, че корупцията не е повсеместна. За сравнение 56% от населението на страните от Г-7 е на същото мнение.

Реформите в управлението са много важен елемент за следващата фаза на развитие. Растежът през първите две десетилетия на преход се основаваше на евтината работна ръка, трупането на капитали и вносните технологии. Но следващият голям скок ще трябва да се основава на иновации и предприемачество, които са чувствителни към качеството на управление. По-бързият растеж ще смекчи и демографските затруднения, като повиши жизнения стандарт и осигури стимули за местните жители да остават в страните си. За сметка на това слабото управление води до понижаване на задоволството от живота на гражданите и често е посочвано като фактор, стимулиращ емиграцията.

Решенията не са лесни, но съществуват. Трябва да признаем предизвикателствата и да имаме смелостта да им отговорим. За съжаление, хората, които трябва да се тревожат най-много от емиграцията, предпочитат да говорят за имиграция. Промяната на това говорене е първото предварително условие за въвеждането на надежден и устойчив дневен ред с реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Така е, не е точно същото, но все пак е нещо. Иначе, не желая немци или французи да управляват държавата. По-скоро да се засили контрола на ниво ЕС. Да, не може така да се ослушват нашите и да си въртят толкова далавери. Абсолютно съм убеден, че корупцията и всичко останало щеше да е 100 пъти по-зле ако не бяхме в ЕС. Тогава директно като 90-те всеки ще си прави каквото иска с държавните пари. Много сме далече от истината в момента, но има някакви стъпки под контрола отгоре все пак..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"По-добре немци, които живеят тук заедно с целите си семейства да ни управляват и да решава..."Ти май не знаеш какво си пожелаваш ... я *** поработи 5-6 години в Германия и пак си го пожелай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
"нормално, скапаняцци и си мислят че кат ми изтрият профила и ше им се размине псуването .... :)) Тука не е новини а некви циркове като групите във фейсбокклука .... "Железен си бро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Ха ха, имам приятел, който работеше в една немска фирма у нас и отначало беше много щастлив, че вече няма да се разправя с наглите български работодатели. Но след някоя години пак взе да се оплаква, че немецът бил прихванал от манталитета на нашенските шефове и взел да се отнася към служителите си също толкова лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
абе не е точно същото ... сега имаме мегдан да се ослушваме и да не ги слушаме... както и правим доста често!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Аз съм привърженик на тази идея от доста време.По-добре немци, които живеят тук заедно с целите си семейства да ни управляват и да решават отколкото нашенски престъпни ***, чиито семейства са изнесени навсякъде из нормалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
--Също така населението не е зле да помисли дали не трябва да си аутсорснем управлението на някоя Бяла държава ! Очевидно ние не можем сами !--Е, то общо взето натам вървят нещата. ЕС е нещо такова. Отгоре гледат, следят те, дали спазваш сума ти правила и те карат да ги спазваш и да променяш закони, реформи, пращат ти одити, проверки, стандарти, регламенти и т.н. До колко успяват да ги наложат и до колко тези неща са справедливи за всяка една държава и за всеки един конктретен случай е друг въпрос.. една много дълга тема..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
Вся власть Советам!
преди 4 години
Не мога да коментирам цяла Източна Европа, но за България нещата са доста прости. От 30 години насам най-ухажваната социална група в България са пенсионерите. Само за ниските им пенсии се говори, само за техните надбавки, индексации и не знам какво ли още не. Съответно те избираха правителствата, които им обещаваха най-много. Което имаше два ефекта:1. Срив на икономиката на България2. Бягство на младите хора.Всеки ден ми се натрапват разни лузинги от сорта на "Народ който не се грижи за старите няма бъдеще". А какво бъдеще има народ който не се грижи за младите, питам аз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 2
xapoznai
преди 4 години
Така е! А тези, които искат да имат деца гледаме да им таковаме мамата и да им изсмучем всичко. Щом са се съгласили да имат деца си е техен проблем, да не са ги правили. Да бачкат на 2-3 работи - колкото е необходимо... Издръжка на четиричленно семейство (без наеми и спестявания) 2500 (3200 бруто). Средна заплата 1260 лева бруто - 1000 след удръжки. Сумата не включва суми за здравеопазване, където доплащането надхвърля всякакви нормалности, лекарства като за малките деца сумите не падат под 100 кинта месечно. Всякакви образователни курсове поради скапаното образование и куп други неща.Отглеждането на деца в България е истинско геройство! Видно от статистиката, застаряването у нас не се дължи не на високата продължителност на живота, а от това че хората отглеждат децата си в чужбина. Държавата има огромен принос в това със свръх неадекватната си политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"забогатяването" е опция , предвидена за оня свят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още