Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Източна Европа разчупва икономическия си модел

Заплатите в региона растат и правителствата полагат усилия за подобряване на квалификацията на служителите

Източна Европа разчупва икономическия си модел

Снимка: Архив Ройтерс

Когато братята Баумрук започнали да правят прости машинни части в гаража си след падането на комунистическия режим в Чехословакия, те можели да разчитат на една важна съставка – евтината работна ръка. Служителите им били готови да вършат ръчна работа за част от заплатата, която германците от другата страна на границата получавали, пише Bloomberg.

Близо три десетилетия по-късно едноименната компания е неузнаваема. Помещенията на завода близо до Пилзен са снабдени с първокласни машини от Япония, които пресоват ламарини и произвеждат тръби за производители на оборудване като Deere & Co. Те са управлявани от висококвалифицирани инженери, които получават заплащане над средното равнище в страната.

„Преди хората бяха евтини и ние не можехме да си позволим да купим машините. Сега точният човек е по-ценен за нас от скъпото оборудване“, казва Мартин Баумрук, един от синовете на основателите. Той управлява компанията, чиито годишни продажби достигат около 10 млн. евро (12 млн. долара).

Бизнесът на Баумрук е въплъщение на нова реалност, която трансформира бившите социалистически икономики от Източна Европа. От Варшава до Рига правителствата започват да разчупват границите на икономически модел, който привличаше западни инвеститори от близо три десетилетия, основан на по-нископлатена и по-слабо квалифицирана работна ръка. С нарастването на заплатите и безработица от около 4% в големите страни политиците осъзнават, че трябва да инвестират повече в изследвания и образование.

Растящите заплати са причина за изместването на работни места в заводите към по-евтини страни. Японската компания Yazaki, например, мести производството на кабели за автомобилни инсталации от Пилзен в Сърбия, където заплатите в индустрията са с близо 60% по-ниски. В Полша притокът на работници от Украйна подкопава работната сила и свива заплащането. 

Правителството в Чехия, където населението е едно от най-добре образованите в региона, създава програми за развитие, които накараха германския концерн BMW да инвестира 200 млн. евро в научен център за развитие на дигитални технологии и автономни автомобили. В Румъния данъчните облекчения привлякоха компании като Oracle и IBM.

В Полша компании като Amazon, JPMorgan и IBM установиха хъбове или разпределителни центрове, с което преките чуждестранни инвестиции в страната достигнаха рекордните 10 млрд. долара през 2016 г. Това се дължи отчасти на факта, че в Полша равнището на образование на работната сила е по-високо спрямо заплащането в сравнение с други части на Източна Европа, казва Йоанна Тирович, преподавател по икономика във Варшавския университет и съосновател на изследователския център GRAPE.

Още по темата

За да намери решение на растящите заплати, Източна Европа може да почерпи опит от бивши развиващи се страни като Тайван и Южна Корея, които в последните няколко десетилетия направиха преход от нискокачествено промишлено производство към технологични иновации. Джефри Фрийдън, професор в Харвардския университет, смята, че страните трябва да произвеждат продукти, които отговарят на равнището на заплащането, въпреки че то се променя.

„Лесно е да се каже, че трябва да променим икономическия си модел, но е трудно да се направи“, казва Давид Марек, главен икономист в Deloitte в Прага. „Икономиките на Източна Европа не могат да излязат от капана да са „поточната линия“ на Западна Европа, докато не започнат да инвестират разумно в научно-развойна дейност“, допълва той.

Румъния, например, изпитва недостиг от поне 10 хил. програмисти. Богдан Балан, който работи за международна финансова компания, споделя, че се e научил да програмира въпреки, а не благодарение на университетската система в страната.

„Предметите в повечето университети са много остарели и трябва значително да бъдат променени“, казва той. Все пак 32-годишният софтуерен инженер печели около 3 хил. евро на месец в сравнение със средната заплата от 536 евро в страната. „Имах възможност да напусна страната. Но семейството ми ме убеди да пробвам отново. Наемът се плаща от компанията ми, а данъците за IT специалистите са доста по-малки“, допълва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

6
 
9
 
5
преди 1 година
И весели празници!
8
 
13
 
4
преди 1 година
До 2030-та един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/горановчарник/цецочарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарни. След това пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет, държавата ще ги събира на ромите от висококвалифицираността, особено в провинцията, те ще са двигателят на българската смехономика след 2030-та. Успех ви желая, 0лиг0френи!
9
 
11
 
3
преди 1 година
Няма как след подобни действия и начин на мислене да очаквате да стане нещо положително за страната, балончето от заеми и еврофондове или изкуственото надуване на ръста на икономиката ни скоро предстои да изгърми и да се разбере реалното състояние на страната, до 2030-та един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, те няма как да издържат тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, особено в ромската провинция, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет държавата ще ги събира на ромите от желанието да се размножават безразборно и да са активни по изборите.
11
 
14
 
2
преди 1 година
Какво искаш да кажат за България след 30 години кражби и злоупотреби от напълно помиярските ни политически и кретено-масонски бизнес елит, който направи България на пихтия и не даде никакъв шанс да се развие нормална държава и стабилна средна класа, до 2030-та БГ ще е един град смехономика с малко млади в него, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет държавата ще ги събира на ромите от желанието да се размножават безразборно.
1
 
27
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
А за България - нищо!

Още от Централна и Източна Европа
Банковият сектор в Централна и Източна Европа е близо до рекордна рентабилност