Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Източна Европа се готви за по-бавен икономически ръст

От шест държави, които публикуват данни за БВП тази седмица, четири - сред които и България, се очаква да отчетат забавяне на растежа

Източна Европа се готви за по-бавен икономически ръст

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в източните части на Европейския съюз се очаква да отчете забавяне през последното тримесечие на миналата година, като основна причина за това е влошаването на износа, засегнат от по-слабото търсене.

От шестте държави, които публикуват данни за брутния си вътрешен продукт (БВП) в периода октомври-декември през тази седмица, четири – България, Унгария, Полша и Словакия, се очаква да регистрират забавяне на разширяването, посочват икономисти, цитирани от Bloomberg. Производството в Чехия от своя страна по всяка вероятност ще остане без промяна.

Още по темата

Първите данни за региона, публикувани днес, са тези на Румъния, където икономическият растеж също се оказа по-слаб от очакваното. Румънската икономика е нараснала с 4,1% през четвъртото тримесечие спрямо същия период на предишната година. Това е под очакванията за растеж от 4,4%. На тримесечна основа ръстът е от 0,7%.

Въпреки това дори четенето на данните за две страни, които са и по-изоставащите в групата, а именно България и Чехия, ще бъдат двойно по-високи от темпа на икономически ръст на еврозоната, което бе определено на 1,2%. Не много по-добра е общата ситуация за Европейския съюз, където увеличението е от 1,5%. За сравнение, през предходното тримесечие растежът бе съответно от 1,6% и 1,8%.

В същото време според първите оценки за годишния растеж за 2019 г. БВП е нараснал с 1,8% в еврозоната и 1,9% в ЕС.

Увеличението на БВП в региона, който се превърна във важен център за доставки на производителите в еврозоната, премина своя пик, като глобалното икономическо забавяне удари най-вече ориентираните към износа икономики.

Новата доза забавяне може да увеличи аргументите в подкрепа на по-строга парична политика. Миналата седмица централните банки на Чехия, Полша и Румъния обявиха намерението си да запазят лихвените проценти на същото ниво.

На този фон обаче се наблюдава ускорение на инфлацията. Пример за това е Чехия, където ръстът на базисната инфлация през януари бе най-високият за последното десетилетие. Това може да предостави на централните банкери търсените причини за увеличаване на лихвите.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 4 месеца
Изчакайте не бързайте толкова Вярно е че износа през четвъртото тримесечие е по лош от миналата година но през това тримесечие има рязко увеличение на правителствените разходи особенно през двата последни месеци на годината

Още от Централна и Източна Европа
Хиляди турци прекъсват отпуските си заради изборите