IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жена може да стане президент на Гърция за първи път в историята й

Съдийката Катерина Сакеларопулу беше номинирана от правителството за предимно церемониалния пост

23:25 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Гръцкото консервативно правителство номинира висшия съдия Катерина Сакеларопулу за президент на страната, предава Ройтерс. Ролята е предимно церемониална, а държавният глава се избира от парламента.

64-годишната Сакеларопулу, която сега е председател на Държавния съвет, висшия административен съд на Гърция, ще бъде първата жена-президент на страната, ако бъде избрана от депутатите.

„Мисля, че е време страната ни да има достойна гръцка жена на най-висшата позиция в държавата“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в публично изявление. Неговата партия „Нова демокрация“ има 158 места в 300-местния парламент.

Сакеларопулу, която е от северния град Солун, беше първата жена ръководител на Държавния съвет. Тя е автор на множество документи за защитата на околната среда и председателства сдружение за екологично право.

Лявата партия СИРИЗА, която загуби властта на парламентарните избори през юли 2019 г., вече заяви, че ще подкрепи преизбирането на консервативния депутат Прокопис Павлопулос, който беше избран за петгодишен мандат през 2015 г. Той изтича на 20 март.

Процесът по избор на президент може да наложи пет гласувания в парламента, като изборният праг започва от 200 гласа и постепенно намалява до 151.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още