Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Жителите на Москва в битка срещу сметищата

Руската столица е заобиколена от 18 депа, където ежегодно се извърлят 11 млн. т боклук

Жителите на Москва в битка срещу сметищата

Снимка: Архив Ройтерс

Москва е заобиколена от 18 сметища, където ежегодно се извърлят 11 млн. т боклук, пише Еuractiv. Ако президентът Владимир Путин смята да се кандидатира за президент през 2018 г., проблемът се очертава като значима тема на предстоящите избори.

Жителите на Чехов, град на 50 км от Москва, мечтаят да пият незамърсена вода и да дишат свеж въздух. Градът е наследил името си от бележития автор на пиеси Антон Чехов, който е живял тук седем години и през този период е написал пиесата си „Чайка“.

Сега градът е пълен с морски птици благодарение на сметището, което съсипва гледката край града. Гигантската планина от боклук е висока колкото огромна сграда. Тя е част от мрежа от сметища около Москва, която изненадващо събира 20% от боклука на най-голямата страна в света.

Още по темата

По оценка на „Грийнпийс“ депата в Русия са с обща площ от 4 млн. ха или със същия размер като Швейцария. Над 90% от отпадъците в момента отиват към сметищата.

В депата край Москва се изсипват 11 млн. т смет годишно, но 8 млн. от тях остават  недекларирани, тъй като собственикът е неясен.

Според последното изследване на  Levada Institute, осъществено съвместно с  WWF, 90% от руснаците смятат, че управлението на отпадъците е един от най-важните екологични проблеми на страната. Само 4% вярват, че държавата може да се справи с това.

Все повече са протестите и демонстрациите заради растящото количество отпадъци. Вероятно Путин ще се кандидатира отново за президент догодина и въпросът се откроява като гореща тема за изборите.

Той гледа на проблема сериозно и дори разпореди затварянето на депото в Кучино след оплаквания от жителите заради гигантските му размери. Създаденото през  1964 г. сметище е толкова голямо, че дори може да бъде видяно от Космоса.

През 2014 г. правителството затвори 21 от 39-те депа в Московска област, след като нов закон разпореди, че твърди битови отпадъци не може да бъдат трупани в застроени райони. Това означава, че, вместо на тези 21 депа, боклукът е пренасочван към Кучино. Оплакванията на местните жители са от миризмата и здравни проблеми, свързани с близостта на сметището и са отправени към Путин по време на традиционната пряка връзка, когато той отговаря на въпроси на граждани.

Други живеещи близо до сметищата московчани организираха различни акции като блокиране на пътищата към депата с призиви да бъдат затваряни.

Местен жител разказа, че той и децата му са болни заради депото, близо до което живеят, но настоя, че той и съмишлениците му ще продължат да се борят „както Дон Кихот с вятърните мелници“.

 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Бившият руски министър на икономиката Улюкаев получи присъда от 8 години затвор