IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жозеп Борел демонстрира подкрепата на ЕС за Украйна, като посети Луганск

В четвъртък върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски

17:47 | 05.01.22 г. 6
<p>
	Жазеп Борел. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Жазеп Борел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външната политика Жозеп Борел посети фронтовата линия на войната в Украйна с подкрепяните от Русия сили в сряда, което Киев приветства като демонстрация на солидарност срещу заплахата от нова голяма военна конфронтация с Москва.

Борел летя с хеликоптер до източната област Луганск, предава Ройтерс. Посещението му там е част от западния дипломатически натиск в подкрепа на Украйна.

„Много навременно посещение на фона на руското изнудване, ескалация и заплахи“, коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба в изявление. Кулеба придружи Борел в пътуването му до Луганск.

"Украйна има подкрепата на Европейския съюз в противопоставянето на руската агресия. Всъщност тази подкрепа е най-силната от 2014 г. насам“, допълва Кулеба.

Борел се срещна с войници и цивилни, преди да се върне в Киев, където ще проведе среща с президента Владимир Зеленски в четвъртък.

„С увеличаването на броя на военните сили на Русия аз съм тук, за да покажа подкрепата на ЕС за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да подкрепя постоянните усилия за реформи, които са от ключово значение за устойчивостта“, писа Борел в Twitter.

През последните седмици Украйна се опитва да си осигури по-адекватна подкрепа от западните съюзници. Киев обвинява Москва заради струпването на войски по руско-украинската граница, както и в подготовка за възможна широкомащабна военна офанзива.

Москва отрича твърденията на САЩ, че планира инвазия в Украйна, и обвинява Киев в изграждането на собствени сили в източната част на страната.

Вашингтон заяви във вторник, че в Европа има силен консенсус относно последствията за Русия, ако Москва задълбочи конфликта с Украйна.

Отношенията между Киев и Москва се сринаха, след като Русия анексира Крим през 2014 г. и подкрепяните от Москва сили завзеха територия в Източна Украйна и поискаха независимост, която Киев им отказва.

Москва иска гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и ще прекрати военното сътрудничество с Украйна и Грузия, които имат териториални спорове с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
независими в мокрите ти сънища... в момента са окупирани от руската армия... това ако е независимо, значи си глууупак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Карай бе, кой ти гледа! Ямбул, Стамбул - все тая..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Заглавието е подвеждащо. Борел не е летял до Луганск, Луганск е град, столица на Луганската република или на Луганска област. Борел е летял близо до фронтовата линия в Луганска област. Луганск и Донецк са независими от Украйна, без значение дали това е признато, също както е с Косово и северен Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
О, да, сложиха го Бореля на мястото му, но он тъъъп и упорит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Когато летя до Москва, се върна от там като кълван петел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Борел летя с хеликоптер до източната област Луганск, предава Ройтерс. Посещението му там е част от западния дипломатически натиск в подкрепа на Украйна. == радвам се, когато Запада страда от деббилни илюзии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още