IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Кремъл заобикаля санкциите около продажбата на Роснефт

Петролният гигант е обект на санкции от страна на САЩ и ЕС, но наказателните мерки не забраняват дялови инвестиции, посочва Bloomberg

17:30 | 13.04.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е назначила водеща американска адвокатска кантора, която да консултира властите как да проведат продажбата на акции на "Роснефт" на стойност около 7,5 милиарда долара. За това съобщи Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати със ситуацията.

Петролният гигант е обект на санкции от страна на САЩ и ЕС, но наказателните мерки не забраняват дялови инвестиции. И все пак властите в САЩ и Европа не гледат с добро око на участия на западни банки в руски сделки. Именно предупрежденията, че посредничество в подобни транзакции е рисково за имиджа, засега блокират планираното емитиране на руски еврооблигации.

Руските власти работят с адвокатите от White & Case с централа в Ню Йорк, които също така имат дългогодишно присъствие в Москва, за да избегнат проблемите, свързани със санкциите, казва един от източниците на Bloomberg, пожелал анонимност. „Конултирайки Роснефт, White & Case не нарушава санкциите, но ще е трудно да постигнат успех с продажба на акциите“, казва Гари Хуфбауер от института за международна икономика „Питърсън“ във Вашингтон. Той не очаква някоя голяма западна банка да поеме риска и да посредничи при продажбата на дела в "Роснефт". 

Освен там Москва се надява да продаде голям дял в "Башнефт" още тази година, за да стабилизира публичните финанси след срива в цените на петрола през последните две години. Свиващото се финансиране и най-дългата рецесия от 15 години правят необходимостта от запълване на държавната хазна още по-спешна. Руското правителство заяви, че търси инвестиционна банка, която да управляват приватизацията в Роснефт.

Руското правителство държи 69,5-процентов дял в Роснефт чрез холдинговата компания Роснефтгаз. Кремъл планира да продаде малко под 20-процентов дял за поне 500 милиарда рубли (около 7,5 милиарда долара). Главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин е също обект на международни санкции.

„Американските санкции не забраняват на лица от САЩ, включително адвокатски кантори, да предоставят юридически консултации на руското правителство“, пише в изявление на Министерството на финансите на САЩ. „Не сме санкционирали правителството на Русия. Все пак бихме отбелязали, че остава незаконно американски лица да посредничат при транзакции, в които американски лица не може да участват директно“, пише още в текста.

Говорителите на Роснефт Михаил Леонтиев на White & Case Андрю Нюшам са отказали коментар. Говорителката на Министерството на икономиката Елена Лашкина припомни думите на министъра Алексей Улюкаев, който неотдавна обяви решението да се наеме юридическа фирма, която да консултира правителството за продажбата на дял от Роснефт, без обаче да назове конкретно име на компания. Лашкина е отказала допълнителен коментар.

Икономическият съветник в Кремъл Андрей Белусов заяви през февруари, че най-добрата възможност би била делът от Роснефт да се продаде стратегически инвеститор. Наталия Орлова, главен икономист в Alfa Bank, e съгласна. „Наистина не вярвам във възможност за пазарно базирана приватизация“, казва тя. „Най-вероятният сценарий е продажба на вътрешни инвеститори заради санкциите и тъй като външни инвеститори биха платили по-скоро ниска цена“, казва Орлова.

Bloomberg посочва, че като цяло все повече руски санкционирани компании, включително двете най-големи банки Сбербанк и ВТБ, търсят услугите на американски юридически фирми и лобистки организации, за да избегнат санкциите. White & Case представлява руското правителство в делото в Хага, спечелено от бившите собственици на петролния гигант ЮКОС. Кремъл обжалва решението, според което трябва да изплати 50 млрд. долара обезщетение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
абе ама ти си верно мнооо проссс. "Кремъл заобикалял санкциите с помощта на американските адвокати и банки" WTF ?!? Сега да виждаш некъде СССР ?!? Ти що за о.лигофрен си не моа разбера ?!? Преди под шапката на СССРа бяха 16 републики плюс държавите от източния блок е са оше ли са там ?!? За Китай по-голема тъпотия не съм чул, не найш кво начи взимаш един воденичен камък връзваш си го на шията и скачаш някъде от много високо за да не се тормозиш повече ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Ironhorse
преди 7 години
***,великия СССР банкрутира ли ? ДА !!!Днешна русия е поне 70 % по-слаба икономически от бившия СССР и поробените държави от Източна Европа.Не се плаши, скоро русия няма да види омразни долари и евро, нито САЩ нито от ЕС, да не говорим за други. Дори Китай спря да финансира русия, защото няма сметка.Щом СССР е фалирал, кое те кара да мислиш, че путлерова русия няма да го последва ?!Да не би *** да е по-умен от Адропов ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
А на Кремъл му позволяват да ги заобикаля от добро сърце, нали? От любов и съчувствие към бедстващия руски народ? Хахаха... И Кери през ден търчи при кремлинския вожд с червеното си тайнствено куфарче от любов към спорта и магазините по Арбатска... А с какво го пълни това куфарче в Кремлин за на обратно, за вас не е интересна тема, нали? И то нема нищо общо с празноглавия сдухан кремлински вожд - той нали беше аутист, на преговорите с Кери слагат негова кукла колкото за снимките... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
ше бъде икономически удушена *** .... Ти ли си недоскив или ти треат комбъли да видиш че там пише ЗАПАДНИ БАНКИ и то най-вече АМЕРИКАНСКИ ?!? Да си видел да пише Пакистански или Сирийски банки ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Кой и защо така великодушно позволява на врага такива аванти ...я ни светни малко...нали пресата инак пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 7 години
Кремъл заобикаля санкциите щот му позволяват да ги заобиколи - дан вземе някоя мaтрьошка да си помисли че това се дължи на вездесъщият гении на кремлинския вожд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
Путинова русия ще бъде икономически удушена, както СССР.Колкото и да се мята, все тая, пари няма да има за най-обикновена шайка крадци настанили се в кремъл.А се задават нови санкции ... мъка.Путин не иска русия да е добре, няма акъл за това, той иска всички да са зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
...все пак властите в САЩ и Европа не гледат добро око на участия на западни банки в руски сделки....----------------------------------------------------------------------------------------------------верно ли? клетите западни банки как с отвращение ше вземат едни диктаторски милиярди и ше минат през Панамата да не гледа западата рая как се праат сделки с агресорите които искат да ни нападнат, но първо чакат НАТО да се събере че нема да е честно ако ни нападнат ей ся в тоя момент .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още