IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Москва се справя с проблема за липсващите места в детските градини

Благодарение на публично-частните партньорства през последните три години са създадени 140 хил. места в детските заведения

15:48 | 18.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Със своите 11,5 млн. жители руската столица Москва е петият по големина град в световен мащаб и най-големият в Европа. И осезаемо се усещат проблемите на мегаполиса - задръстванията, отнемащи часове за предвижване от една място на друго, както и ограничените социални услуги. Допреди няколко години местата в детските градини също не са били достатъчно.

Нещата обаче се променят само в рамките на няколко години - от началото на 2012 година досега са създадени повече от 140 хил. места. Така през тази година всяко дете на възраст между 3 и 7 години в Москва вече има своето място в детска градина, гарантира преди дни кметът на Москва Сергей Собянин, цитиран от ИТАР ТАСС.

През новата учебна година в детските градини ще влязат 420,8 хил. деца, като извън системата ще останат едва 160 деца.

Допреди няколко години обаче ситуацията е била проблемна. Статистическите данни до 2012 година са показателни за състоянието на нещата – броят на детските градини в цяла Русия намалява с 3% до 44 хил. заведения в периода 2008 – 2012 година. Същевременно обаче децата в градините се увеличават – от 5,1 млн. до малко под 6 млн. през 2012 година.

Решението за руската столица се оказват публично-частните партньорства. Благодарение на тях  в града от 2012 година досега са построени 130 нови детски градини, а след ремонт в системата са върнати още 80 сгради. През тази година кметството в Москва планира да построи нови 36 детски градини, а редица здания ще бъдат реконструирани. 

Подобряване на ситуацията идва  не само след активното строителство на детски градини, но и след старта на програмата „Рубла за един квадратен метър“, чиято цел е съхраняване на сгради, паметници на културата. По програма обаче минават и част от ремонтите на детски заведения, както и се правят ремонти на сгради, които по-късно се приспособяват за детски градини.

По тази програма детските градини реално се дават под аренда за срок от 49 години и цена от една рубла на квадратен метър срещу ремонта на сградата. Парите обаче се плащат едва след като властите се уверят, че ремонтът е извършен качествено и има гаранции за сигурността на децата.

В рамките на програмата само за тази учебна година са сключени договори за 17 помещения. Общо под аренда са дадени 25 частни детски градини, а от бюджета на Москва се отпускат субсидии за 67 частни детски градини.

Разбира се, цената в частните детски градини на този етап е и по-висока. Руският президент Владимир Путин обаче е възложил на работна група да намери начин цените в частните и държавните заведения да бъдат изравнени. Това може да стане, след като влязат в сила финансови механизми, чрез които парите от регионалните и общинските бюджети следват децата не само в държавните, но и в частните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още