IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Полша влезе в Клуба на богатите?

Повече от 60% от БВП на страната пък идва от малките и средни предприятия, които създават работни местa, твърди Ярослав Годун от Полския институт

17:07 | 26.10.18 г.
Как Полша влезе в Клуба на богатите?

Реформите в Полша, които я доведоха до клуба на развитите държави, започнаха драстично през миналия век и продължават до днес. Те винаги са били насочени към стремежа страната да бъде част от Европейския съюз (ЕС) и да се доближава до политиките на Западна Европа. Това мнение изказа Ярослав Годун, директор на Полски институт София, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Годун определи реформите в Полша като последователни. Той добави, че насоката им е оставала еднаква за всяко следващо правителство.

Гостът смята, че правилното управление на европейските средства също е дало значително отражение, за да може страната да стане първата от бившия социалистически блок, присъединила се в групата на 25-те най-развити икономики в света.

„Между 2014 и 2020 г. в Полша са използвани повече от 105 млрд. евро от еврофондове. Предишният бюджет, отпуснат от ЕС, също възлизаше на над 100 млрд. евро. Всичко това показва, че Полша е част от младите членки на oбщността, които знаят как да управляват еврофондовете си и това се вижда“.

Гостът подчерта, че страната става все по-интересна и като туристическа дестинация и място за привличане на инвестиции.

„Броят на туристите в Полша годишно възлиза на 35 млн. души. Повече от 60% от БВП на страната пък идва от малките и средни предприятия, които създават работни места. Това също показва, че икономиката може да се развива“.

Годун вижда положителни тенденции и в развитието на отношенията между България и Полша.

„От 3 години насам има голям ръст на полските туристи в България. Главно те посещават Черноморието. Интересът на България към Полша също е факт. Още повече, че и двете страни са членки на НАТО и ЕС, което насърчава развитие на отношенията помежду им“.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още