Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Как репресиите унищожават една и без това загниваща икономика

Слабият частен сектор в Беларус е съсредоточен в IT сектора, а прекъсванията на интернет с цел заглушаване на протестиращите го смазват

Как репресиите унищожават една и без това загниваща икономика

Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH/БГНЕС

Репресиите в Беларус  срещу мирни протестиращи, призоваващи за повторно преброяване на бюлетините от президентския вот, вече оказват сериозно влияние върху икономиката на страната, коментират мениджъри пред онлайн изданието Emerging Europe. Много фирми изпращат служителите си в чужбина, за да продължат дейността си, пише изданието.

Комуникацията с и в Беларус беше затруднена през последните три дни, а понякога и невъзможна заради заглушаването на интернет връзките на страната. На 11 август най-голямата мобилна телефонна мрежа в страната, държавната Белтелеком, прекъсна услугите за мобилни данни изцяло за известно време, което се оказа опит на властите да затруднят протестиращите да координират своите усилия и хората да разберат това какво се случва в страната.

Броят на снимките и видеоклиповете на протестите, излизащи от страната, забележимо намалява.

„Президентът казва на хората, че причините (за заглушаване на интернет) са външни, че страната ни страда от натиск във всяка област. Ще оставя това изявление без коментар, тъй като тук сме технически професионалисти и имаме поне основно разбиране за това как работят интернет протоколите“, коментира мениджър на компания, пожелал анонимност.

Протестите срещу фалшифицирането на резултата от изборите на 9 август и режима на Александър Лукашенко продължават, макар и вече по-слаби и разпръснати. Силното присъствие на силите за сигурност – полиция и специализирани армейски части, затруднява събиранията, имаше и масови арести. Журналисти също са били цел на правоохранителните органи. Фотограф от базирания в Полша независим новинарски канал Belsat е ударен от гумен куршум.

Още по темата

Откакто протестите започнаха вечерта на 9 август, полицията започна да спира автомобили, използвани от демонстрантите, да изтегля хората  и да ги бие преди да ги арестува. Появиха се и информации за нахлуване на полицейски части в частни домове, за където се е смятало, че се укриват протестиращи.

ЕС междувременно излезе с изявление, в което казва, че ще бъдат наложени нови икономически санкции срещу отговорните за „насилието, необоснованите арести и фалшифицирането на изборните резултати“, освен ако беларуското политическо ръководство не инициира истински и приобщаващ диалог с по-широкото общество, за да се избегне по-нататъшно насилие“.

„След освобождаването на политически затворници през 2015 г. отношенията между ЕС и Беларус се подобриха. Без да има напредък по въпросите за правата на човека и върховенството на закона, отношенията между ЕС и Беларус могат само да се влошат. На този фон ние ще оценяваме действията на беларуските власти за справяне с настоящата ситуация и ще извършим задълбочен преглед на отношенията на ЕС с Беларус“, казва се още в изявлението.

Промяната в тона на ЕС, който досега ограничаваше своята реторика до послания за „дълбока загриженост“, настъпи, след като лидерът на опозицията Светлана Тихановска беше принудена да замине в изгнание в Литва. Съобщава се, че животите на съпруга й - който е в затвор в Беларус, и децата й биха били в опасност, ако тя остане в страната. Тихановска се счита, че е спечелила изборите, въпреки че официалните резултати обявиха Александър Лукашенко за победител с повече от 80 на сто от гласовете.

Изявлението на ЕС обаче не впечатлява предприемачите в страната. "Ние се борим тук", казва ИТ мениджър, пожелал анонимност. „Имам предвид не само ситуацията с интернет, но и като цяло. Един човек е убит в САЩ и има протести по целия свят. Един е убит, а стотици други са ранени от полицията тук и всичко, което получаваме, е „трябва да мислим за санкции срещу Лукашенко“. Голяма работа, той така или иначе никога не е бил в Европа, освен в Австрия. Той пътува до и държи парите на семейството си в Дубай и Катар“, посочва източникът на медията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 1 месец
майдан ... украинска технология , ама тоя път -дърво !

Още от Централна и Източна Европа
Защо Армения и Азербайджан се бият за Нагорни Карабах?