IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отрази влизането на петте страни от Централна Европа в ЕС преди 10 години

Австрия е един от основните печеливши от разширяването на Евросъюза през 2004 г., коментират анализатори на Райфайзен Рисърч

14:33 | 30.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Как се отрази влизането на петте страни от Централна Европа в ЕС преди 10 години

През май 2004 г. Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Естония, Латвия, Литва, Кипър и Малта се присъединиха към Европейския съюз (ЕС). Десет години по-късно анализатори на Райфайзен Рисърч разгледаха резултатите на петте централноевропейски страни членки (Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Словения) и стигнаха до извода, че разширяването на ЕС е история на успеха – не само за региона на Централна Европа, но и за Австрия.

“Въпреки че това беше най-голямото разширяване в историята на ЕС по отношение на броя на новите страни членки и население, то добави само 4,8% към общия БВП на ЕС. Независимо от това, разширяването беше от огромно значение за икономическото развитие на петте нови централноевропейски страни членки”, каза Гюнтер Дойбер, Ръководител “Изследвания облигации и валута в ЦИЕ” в Райфайзен Банк Интернешънъл и основен автор на специалния доклад.

“Разделението Изток-Запад” в ЕС вече е остаряло понятие

Делът на петте централноевропейски държави в общия БВП на ЕС нарасна от 4,2% през 2004 г. до 5,7% през 2013 г.

Също така делът на региона на централноевропейските страни членки в износа на ЕС на световния пазар се е повишил от 6,2% през 2004 г. до 9,7% през 2013 г. Други индикатори като ниските нива на безработицата, стабилните позиции на публичния дълг, относително стабилните рейтинги на държавите и развитието на банковия сектор също потвърждават високата степен на устойчивост през този цикъл в големите централноевропейски икономики и качеството на растежа в региона.

“Тъй като 80% от регионалния БВП в Централна Европа идва от Полша, Чехия и Словакия, скорошните икономически и политически сътресения в Унгария и Словения имаха сравнително слабо влияние върху цялостната история на успеха в региона. Предвид стабилните резултати, не е изненадващо, че финансовите пазари оценяват повечето страни от Централна Европа доста близо до така наречените „основни” страни от еврозоната.

„Предвид казаното, 10-тата годишнина от разширяването на ЕС в Централна Европа трябва да доведе до изоставяне на мисленето в посока на „разделение Изток-Запад” в рамките на ЕС”, обобщава Дойбер позитивното развитие в региона.

Австрия печели като водещ инвеститор в Централна Европа

В абсолютно изражение австрийската икономика е един от най-големите инвеститори в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като цяло и в централноевропейския регион в частност. Австрия представлява около 13% от общите преки чуждестранни инвестиции от западноевропейските страни в Централна Европа, докато делът на Германия възлиза на 20%.

Търговията с Австрия представлява около 4% от търговския обмен в целия централноевропейски регион, с особено висока степен на участие на съседните й държави – Чехия, Словакия, Унгария и Словения. В банковия сектор относителната позиция на Австрия е още по-силна отколкото в реалната икономика, тъй като в региона на Централна Европа австрийските банки представляват около 20% от общите банкови експозиции на западните банки, в сравнение с дела на германските банки – 14%.

Актуалните прогнози за увеличение на БВП в централноевропейския регион от 2,5% (2014 г.) и 2,8% (2015 г.) са не само доста над средното за ЦИЕ (1,2% през 2014 г. и 2% през 2015 г.), но са и значително по-високи от прогнозите за растеж за еврозоната (съответно 1,5% и 2%). Така че позитивното развитие в Централна Европа ще продължи да поддържа австрийската икономика, правейки Австрия един от основните печеливши от разширяването на ЕС от 2004 г., посочват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoyan.vartovski
преди 9 години
Опа, сега този анализ ще "отвори очите" на американските геополитически стратези къде да насочат следващия си удар срещу ЕС, за да го отслабят и направят зависим от САЩ. Значи да се готвят страните от Централна и Източна Европа ... ама то и ние сме в тази група. В тези страни скоро ще се наблюдава активиране на американските "политически совалки" с цел тяхното по-тясно обвързване с икономически програми и политическа зависимост от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още