IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как украински мениджър на "Газпромбанк" избяга от Русия

Дългогодишният заместник-председател на банката Игор Волобуев избяга в Украйна, за да се сражава срещу руските войски там

11:14 | 28.04.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Един от най-гледаните видеоклипове в YouTube от вторник вечерта насам е интервю с Игор Волобуев. В него заместник-председателят на „Газпромбанк“ обяснява бягството си от Русия към родната си страна Украйна:

„Искам да се изчистя от руското си минало. Войната е престъпление на Путин, на руските власти и дори на руския народ", казва той и определя „Газпром" като „газовата бухалка" на Русия. Москва винаги се е опитвала да шантажира своите съседи и Европа, пояснява Волобуев. А от няколко часа България и Полша могат да потвърдят това твърде добре. И на двете страни беше спрян газът, след което цената на суровината в Европа се повиши с почти 20%. Но да се върнем към родения в Украйна Игор.

Волобуев оправдава бягството си с това, че самият той е роден в Украйна и осъжда агресивната война на Русия. Мениджърът сподели пред руския онлайн вестник The Insider: „Не можех повече да остана в Русия. Като украинец, роден в Ахтирка, не можех повече да стоя безучастен и да гледам какво прави Русия с моята родина. Връщането ми е като покаяние“. Сега Волобуев иска „да остане в Украйна до победата" и да се бие заедно с украинските войници.

Мениджърът е напуснал Русия още на 2 март. От 2014 г., когато войските на Владимир Путин анексираха Крим, е искал да се върне в Украйна, но не е могъл да го направи поради семейни обстоятелства.

Волобуев нарече руската агресия срещу Украйна военно престъпление. Той заяви, че той и руският народ също са отговорни за това и че се срамува от президента.

„Това престъпление е извършено от Путин, от руското правителство и от руския народ. Защото не Путин е този, който убива украинци тук, ограбва къщи или изнасилва жени. Това е руският народ. И аз, въпреки че съм с украинско гражданство, също съм отговорен за това“. 

В интервюто той критикува и бившия си работодател „Газпром", наричайки го "газовата бухалка на Русия". Проектите за газопроводи „Северен поток 1", „Северен поток 2" и „Турски поток" (чието продължение бившият премиер на България Бойко Борисов нарича „Балкански поток“) винаги са имали политически мотивирана цел да елиминират Украйна като транзитна страна за руски газ, казва Волобуев. Кремъл и „Газпром" отхвърлят подобни обвинения от страна на Украйна и Запада, като подчертават, че става дума за чисто икономически проекти.

В продължение на шест години Волобуев е работил като заместник-ръководител на „Газпромбанк“, дъщерно дружество на енергийната компания „Газпром". Преди това в продължение на 16 години работи като PR мениджър в „Газпром".

В интервюто той коментира и поредицата от предполагаеми самоубийства на топ мениджъри на руски енергийни компании. Волобуев се съмнява, че те са посегнали на живота си. Игор коментира смъртта на бившия вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев и семейството му. Руските медии обявиха, че топ мениджърът е убил жена си и детето си, а след това се е самоубил. Волобуев не вярва в тази версия и смята случилото се за инсценирано самоубийство.

Междувременно руският топ мениджър Леонид Невзлин осъди войната в списание Der Spiegel. Русия на Путин е „фашистка мафиотска държава", казва бившият заместник-председател на петролната компания ЮКОС. Той предупреди „втората си родина“ Израел да не се поддава на парични подаръци от олигарси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 4
мерзанов
преди 1 година
А по темата - този човек ще обърне хода на войната, като го гледам и е на години, и явно е супер подготвен за войник. Предишния, който така ме впечатли мен лично, беше Шон Пен, който каза че искал да се бие за Украйна (макар и да не го е направил в крайна сметка). Тези двамата като Рамбо и Терминатор, рамо до рамо, щяха да взривяват руските позиции :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
мерзанов
преди 1 година
Така е. Ние им наложихме санкции, затворихме си въздушното пространство за руски самолети, изгонихме руски дипломати, преименувахме си улици на с нищо незаслужили да има на тяхно име улица "герои" - само и само за да дразним Русия, играем по свирката на САЩ и ЕС като послушно кученце за всичко, което ни кажат да направим срещу Русия (примера с газа - преди месец нашите управляващи обявиха, че не е проблем да плащаме в рубли, сега изведнъж решиха, че е голям проблем - явно защо, и явно по нечии лични сметки са потекли долари и евро; но важното е да излезеш с тезата, че няма да бъдем ничий васал - макар и действията да говорят точно обратното. Поне да беше казал - няма да бъдем руски васал, но ще бъдем американски). Въобще - нищо лошо не сме направили на Русия. И естествено, в отговор на нашите "добри" действия, Русия "първа" ни обяви за неприятелска държава - ама как ги пеем тия глупости, че и май си вярваме, не ми го вдява главата ... !? Наистина ли Русия първа ни обяви за неприятелска :)))))) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
Този човек не трябва да воюва, а да каже цялата вътрешна инфрастуктура на газпромбанк на украинските държавни органи, начина на функционирането им и най- вече- пробойните в банката, особено относно киберсигурността;0 Предвид факта, че вече всички трансакции минават електронно, една съвременна и сложна кибератака на банката и айдеее- енергийното оръжие на пут999лер отива на кино, ведно с рублите, депозирани в банката;D Не съм виновна аз, че ме спохождат такива мисли- русия първа обяви България за неприятелска държава, така, че- на война, като на война;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
Къде са копейките? Не им ли харесва новината ):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Браво, това е човек с принципи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още