IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво донесе на Русия, Беларус и Казахстан митническият им съюз

От една година трите страни са членове на обединен митнически съюз. Търговията процъфтява, но развитието на икономическата зона има своята цена

08:49 | 02.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	В Беларус все по-често се организират протестни акции срещу президента Александър Лукашенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Беларус все по-често се организират протестни акции срещу президента Александър Лукашенко. Снимка: Ройтерс

Измина малко повече от година, откакто на 1-и юли 2010 г. бе основан митническият съюз между Русия, Беларус и Казахстан. Днес са налице първите реални резултати - през първите пет месеца на 2011 г. търговията между тези три страни е била два пъти по-висока спрямо същия период година по-рано, пише в свой анализ австрийският финансов ежедневник Wirtschaftsblatt.

Казахстанският износ за Русия е скочил с 59,6%, а търговията между Русия и Беларус се е повишила с 42% до 12 млрд. долара.

И докато търговията наистина процъфтява, процесът носи и негативи. За уеднаквяване на митническите ставки по границите най-много настояваше Москва, която иска да извлече полза от по-широкия репертоар стоки и от субсидиите за защита на собствената икономика.

За внос от трети страни сега Беларус и Казахстан ще трябва да бъркат по-дълбоко в джоба си. Така се случи и със ставките за внос на автомобили, които бяха вдигнати със закъснение от 1-и юли тази година. "През първите пет месеца на годината беларусите купуваха употребявани автомобили като обезумели", коментира Василий Астров от Виенския институт за икономически сравнения. Паническите покупки като тези също са допринесли за добрата тенденция в тристранната търговия.

Минск и Астана мислят в дългосрочен план. В перспектива митническият съюз, към който се очаква да се присъединят също и Киргизстан и Таджикистан, трябва да прерасне в общо икономическо пространство на Евразия по подобие на ЕС. В него свободно ще циркулират стоки, капитал и услуги. Една напълно хармонизирана правна рамка кара беларусите да се надяват на по-евтин внос на петрол и газ. А казахстанците смятат, че може да получат по-добри условия за износ на нефт за Европа.

Решението да бъде създаден общ митнически съюз беше взето в края на 2007 г., но дълго време трите държави не можеха да се споразумеят за уеднаквяване на митническите тарифи. Проблемът остава нерешен и до днес по отношение на Казахстан, който отказа да повиши митата на близо 400 стоки до нивата в Русия и Беларус. Сега обаче Казахстан обеща, че определена част от вноса няма да стига до руския пазар на занижени цени.

Русия, Беларусия и Казахстан, на територията на които живеят около 180 млн. души, притежават почти 83% от икономическия потенциал на бившия СССР, припомня изданието. Тяхната обединена икономика може значително да нарасне за сметка на премахване на митническите ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ch2222
преди 12 години
А бе какви са тия хора в Беларус! - как може да си кръстят държавата на някъкъв си трактор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още