IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е значението на Минското споразумение

Дяволските подробности в този документ дават голямо предимство на руснаците и техните приятели, пише Financial Times

15:55 | 16.02.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът обича мирните споразумения. Красотата на всяка сделка, подобна на прекратяването на огъня, договорено в ранните сутрешни часове в четвъртък, е в това, че може да бъде представена по два еднакво интересни начина. Тя е или "Кемп Дейвид", превъзходен момент на помирение между заклети врагове, или "Мюнхен", отстъпление с цел усмиряване на диктатори, пише в цитиран от БТА свой анализ за Financial Times Найъл Фъргюсън.

Минското споразумение обаче не беше нито едно от двете. Няма изгледи Русия и Украйна да постигнат вечен мир. Нито има изгледи Украйна да бъде разкъсана от руския президент Владимир Путин, както някога Чехословакия беше разкъсана от Хитлер с мълчаливото съгласие на Великобритания и Франция. 

Стига толкова измислици. Минската сделка даже не беше официално споразумение, смятат някои участници; тя по-скоро е списък с неща за изпълнение, който може да (но може и да не) доведе до примирие в Източна Украйна. Въпреки че на нея присъстваха германският канцлер и президентите на Франция, Русия и Украйна, те не подписаха нищо. Документът беше договорен от представители на "контактната група", включваща Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Украйна и проруските отцепнически бунтовници, които се бият на изток.

Нещата за изпълнение включват създаване на демилитаризирана зона в Източна Украйна; размяна на всички военнопленници; помилване на всички лица, които може да са извършили военни престъпления; възобновяване на икономическите връзки между Киев и оспорвания регион Донбас, включващ Донецка и Луганска област; и сложен процес на конституционна децентрализация, насочен към увеличаване на политическата автономия на Донбас.

За кабинетния стратег всичко това изглежда напълно достатъчно. Но прочетете уловките. Първоначалните договорености от Минск през септември 2014 г. предвиждаха Украйна незабавно да добие отново пълен контрол върху националните си граници - освен, разбира се, тази около Крим, който беше анексиран от Русия миналата година. Но новият документ отлага предаването на граничния контрол в Донбас до края на 2015 г.

Освен това сепаратистите ще добият контрол върху 500 квадратни километра украинска земя, невключени в по-ранното споразумение. Накрая всички конституционни промени, предвидени в документа от миналата седмица, трябва да бъдат одобрени от сепаратистите.

Накратко, дяволските подробности в този документ дават голямо предимство на руснаците и техните приятели. А това не бива да ни изненадва. Понеже позицията на Украйна е класическа в историята на международните отношения още от древността: тя е слаба.

„Вие знаете, както и ние, че правото се обсъжда само между равните по сила, докато силните правят това, което могат, а слабите понасят това, което трябва." Така казали с хладна заплашителност атиняните на обречените мелосци в "История на Пелопонеската война" на Тукидид. Това е по същество отношението на руското правителство към украинците.

Президентът Петро Порошенко прави това, което трябва. Ако той беше отхвърлил предложените в Минск условия, украинските войски в стратегически важния град Дебалцеве в Донецка област може би щяха да бъдат подложени на изтребление. Европейците щяха да го обвинят в неотстъпчивост. А се предполага, че управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която обяви в четвъртък допълнителна кредитна линия за Украйна на стойност 17,5 милиарда долара, едва ли щеше да е  толкова отзивчива, пише още Financial Times, цитиран от БТА.

В сряда Порошенко получи предложение, което не можеше да отхвърли: няма сделка в Минск, няма пари от МВФ. Все пак той знае, че - като се остави настрана чекът - всичко, което е осигурил, са няколко дребни дипломатически точки, а не истинско прекратяване на огъня. Няма ясна причина, поради която руснаците да бъдат по-склонни да спазват това споразумение, отколкото предишното.

За да видите защо, трябва да разберете какво се опитва да постигне Путин. То не е присъединяване на още украински територии, а създаване на зона на "замразен конфликт" от полуавтономни райони, в които Киев няма думата.

Голямата заплаха, която надвисна над него преди около седмица, дойде от Конгреса на САЩ, където силно се увеличава подкрепата за въоръжаване на Украйна. Вече не само републикански "ястреби" като сенатор Джон Маккейн искат да бъде въоръжаван Киев.

Дори съвършено либералният лидер на малцинството в Сената Хари Рийд настоява за това. Както и Аштън Картър - предстоящият министър на отбраната в правителството на президента на САЩ Барак Обама.

Другата заплаха, надвиснала над Путин, беше германското възмущение от пренебрежението му към предишното Минско споразумение. Той отвърна, като използва дипломация, за да забие клин между Европа и САЩ. Въпреки че едва ли е на негова страна, канцлерката Ангела Меркел казва, че "не може да си представи ситуация, при която подобрено оборудване за украинската армия да доведе дотам, че президентът Путин да се впечатли толкова, че
да повярва, че ще загуби във военно отношение".

Като покани канцлера и френския президент Франсоа Оланд в Москва, а после се срещна отново с тях в Минск, Путин максимално използва това разделение. Той значително снижава риска от изпращане на американски оръжия в Украйна. А също така придава надеждност на новата доктрина на Обама за "стратегическо търпение", оповестена по-миналата седмица.

В действителност тази стратегия (известна също като "двоумене") позволява както на Сирия, така и на Ирак да затънат в хаос. Източна Украйна усилено върви в същата посока. За съжаление достатъчно хора на Запад лековерно ще приемат измислицата за Мира от Минск, позволявайки суровата реалност на място да бъде пренебрегната, подобно на уловката в документа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 42 rate down comment 11
STRAHO
преди 9 години
Слаб анализ. Неумел опит да се изкриви действителността. Прости неща по много сложен за четящия начин, целящ по скоро да обърка читателя от колкото да направи някаква причинно следствена връзка. Единствено вярното в него е, че Руската страна /Путин вкл. но не само/ печелят. Русия беше силната страна в тези преговори и ще става още по силна с времето. Никакви "убийци на танкове" няма да спасят тази *** от справедливо възмездие. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 34 rate down comment 15
georgi_shum
преди 9 години
Даже това твоето е мега положителният сценарии.. Разединена страна да. Едната ще им висне на врата като воденичен камък и ще им гълта десетки милиарди. А другата ще ги намрази за векове. И нищо няма да я спре да стане най верен съюзник на САЩ и НАТО. Със всички произлизащи от това опции. По верен даже и от поляците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 17
data
преди 9 години
То *** е че няма полезен ход :) Я да сенат Путинофилите с едно моливче и да напишат няколко сценария за конфликта и да видят колко от тях са печеливши за Русия :) В най-най добрият случай е замразен конфликт с разделена и унищожена руско езична страна която ще ги засипе с емигранти а и не на последно място загуба на огромен търговски партньор с 40 млн пазар . И това е положителният сценарии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 33 rate down comment 17
georgi_shum
преди 9 години
:) Не се хаби, няма те разбере.По писаниците му си личи, че е на нивото на фен на Карандила :)) Както казах одеве Путин ноже да се дуе колкото си иска, но не може да спечели този конфликт. Няма ресурса за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 36 rate down comment 18
data
преди 9 години
Още не вдяваш къв трън му забиха в петата на любимеца ви :) спок . времето лети , ковчезите с русначета тоже , ако конфликта продължи с тая скорост за 4-5 години ще са си отишли между 30-50 к млади руснаци и бая стотици милиарди .И колко струва това на тъпите американчета ? :):):) Zero по американски :) Демек тоя конфликт се превръща за Путин : Шах- Царица та затова е толкоз нервен момчето . Демек конфликта е стил Афганистан :) Оръжия + съветници и големият СССР е по очи за има няма 10 г. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 35 rate down comment 9
real_world
преди 9 години
Защо изпозлвахте прилагателното дяволските? Можехте да напишите тънките...."Накратко, дяволските подробности в този документ дават голямо предимство на руснаците и техните приятели."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 39 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Лелллле, САЩ могат да си го позволят?Колко време се окупираха в Афганистан и насочваха ракетите си към Китай и Русия, към арабските непослушници, и пак въпреки световната им пропагандна машина не могат да се наложат!Време е да се преориентираш към идеята за мир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 39 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
И като видиш километрите се питаш, аджеба, какво правят американците в Украйна?А може би е време, руснаците да влязат в Тексас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 38 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Американският народ им сърба попарата, как се живее на помощи с години и какво духовно развитие следва от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 39 rate down comment 12
Сините камъни
преди 9 години
Лошо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още