IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за санкциите на САЩ към Русия?

Над 700 руски лица и компании са били обект на санкции от САЩ

14:51 | 20.12.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори докато президентът на САЩ Доналд Тръмп преследва целта си за по-добри отношения с Русия, администрацията му наложи санкции, насочени към руското правителство и бизнеса. Още през 2014 г. Барак Обама, а след това и Тръмп, наложиха забрани за пътуване, замразиха активи и въведоха финансови и търговски ограничения срещу стотици руски лица и компании, част от многонационални усилия за наказване на правителството на президента Владимир Путин за предполагаемо създаване на проблеми извън Русия, както и в онлайн среда. Възможни са още повече санкции, тъй като САЩ измерват щетите, нанесени от мащабна компютърна хакерска кампания, която се смята за организирана от правителството на Путин, пише Bloomberg.

Какви са санкциите на САЩ срещу Русия?

Над 700 руски лица и компании са били обект на санкции от САЩ. Физическите лица са изправени пред ограничения за пътувания и замразяване на поне част от активите им, докато на някои от най-добрите руски държавни банки и компании, включително петролни и газови гиганти, на практика е забранено да получават финансиране чрез американски банки и пазари. Те включват милиардери като Олег Дерипаска и Виктор Векселберг; близки политически съюзници на Путин, включително бившият му началник на кабинета Сергей Иванов и Дмитрий Рогозин, вицепремиер от 2011 до 2018 г.; и корпоративни титани като Rosneft PJSC, Gazprom PJSC, Sberbank PJSC и VTB Group.

Защо бяха наложени санкциите?

Първоначалните наказания бяха наредени от Обама през 2014 г., след като Русия анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистките действия в Източна Украйна. Допълнителни санкции бяха добавени, след като американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г., спечелени от Тръмп. През 2018 г. поредният кръг от мерки в отговор на „зловредната дейност на Русия по целия свят“ най-силно удари United Co. Rusal на Дерипаска, като ограничи достъпа й до глобалната алуминиева индустрия на стойност 140 млрд. долара. По-късно тези ограничения бяха облекчени, въпреки че личните санкции срещу Дерипаска останаха. Други санкции на САЩ бяха насочени към наказване на правителството на Путин за атака със силно отровно бойно вещество през 2018 г. срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство. Има санкции и срещу компании, участващи в изграждането на руския газопровод „Северен поток 2“. 

Какво е въздействието на санкциите?

Те ограничиха инвестициите и достъпа на Русия до технологии, като засегнаха икономическия растеж. „Санкциите са оказали влияние върху икономическия растеж на Русия, въпреки че точният размер е труден за измерване и е предмет на дебат“, пише Стивън Пайфър, бивш служител на Държавния департамент. Той добавя: „Кремъл редовно отхвърля санкциите, като руските власти не пропускат възможност да призоват за тяхното отменяне“.

Анализаторът на Bloomberg Economics Скот Джонсън казва, че Русия „се е оказала устойчива, въпреки че санкциите са пречка за инвестициите и производителността“. През 2015 г. Международният валутен фонд изчисли, че западните санкции, свързани с украинската криза, в крайна сметка могат да струват на Русия 9% от нейния брутен вътрешен продукт. Има и съпътстващи щети, усетени извън Русия.

Какви са съпътстващите щети?

Санкциите от април 2018 г., насочени към Rusal, първоначално нарушиха световната верига за доставки на алуминий и цените скочиха с 30%. Това засегна производителите на кенчета за безалкохолни напитки, най-големите световни мини и големи банки, които финансират търговията с алуминий.

Какви други санкции са насочени срещу Русия?

ЕС наложи санкции срещу финансовия, енергийния и отбранителния сектор на Русия в отговор на анексирането на Крим и в опит, неуспешен досега, да тласне Путин към по-помирителна позиция по отношение на конфликта в Украйна. Други западни сили са приели подобни мерки. ЕС също така постави в черния списък шестима съюзници на Путин като наказание за опита за убийство на лидера на опозицията Алексей Навални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Sandy
преди 3 години
Ако проекта КОВИД 19 не изпълни зададените си цели, може да се стигне до Трета световна война. Именно КОВИД 19 е проекта, който трябва я предотврати. САЩ стигнаха дъното и ново вдигане тавана на дълга няма да сработи. Това с печатането на трилиони долари вече идва прекалено много и няма да спаси положението. Ако финансовата система на САЩ се гътне, повлича целият свят ! Всичко ще стане миш - маш. Китай, Русия, ЕС и останалият свят потъват в бездната. Затва КОВИД хорото е общо, за да не потънат краварите и всички след тях. Сетът стигна до етап, в който няма вече връщане назад. Тва, което е било като икономики и финанси, вече няма да бъде. Изтърваха нещата до точката на кипене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Сините хапчета са по-ефикасни от розовите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Естествено че се развиват добре, това са двете лица на едно и също зло което последните 70 години нападат и анексират държави посвета. За 70 години руснаците и американците са избили милиони хора по света под предлог че се борят по между си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
цялата ви статийка е бълвоч , от който човек само може да направи заключението , че нещата между Русия и САЩ се развиват добре засега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още