IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картата на Естония на евро монетите включва „част от Русия“

Въвеждането на еврото в прибалтийската страна бе съпроводено от скандал заради картата, изобразена на гърба на новите монети

16:50 | 12.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>&nbsp;Спорната монета Снимка: Естонска централна банка</p>

 Спорната монета Снимка: Естонска централна банка

Въвеждането на еврото в Естония на 1 януари 2011 г. вече успя да предизвика скандал заради картата на страната, която е изобразена на гърба на новите евро монети. 

Според представители на многобройната руска етническа общност в Естония картата на естонските евро монети включва погрешно и част от територията на Русия, предава Telegraph.

Това е накарало Сергей Середенко, защитник на правата на руската диаспора в Естония, да се оплаче от грешката на Естонската централна банка и да сигнализира за нея в Кремъл.

Това предизвика дипломатически скандал само няколко дни, след като естонските евро монети влязоха в обращение на 1 януари.

Сергей Середенко се оплаква, че е провел телефонен разговор с Естонската централна банка, запитвайки нейни представители какво точно представя картата, изобразена на гърба на новите монети. „Казаха ми, че това са „впечатленията на художника“, допълва той.

Според Середенко картата включва погрешно част от Западна Русия, която е била част от територията на Естония допреди 1944 г.

От Европейската комисия посочиха, че няма да се включат в споровете около картата на евро монетите.

Говорител на ЕК уточнява, че дизайнът на евро банкнотите е общ за всички страни от еврозоната, като е утвърден от Европейската централна банка. При монетите обаче стандартна е само страната с номинала, докато дизайнът на обратната им страна се разработва самостоятелно от всяка държава от еврозоната.

Редица руски медии побързаха да посочат, че грешката в изображението на картата е умишлена и има за цел да провокира руското правителство. Естония бе част от Руската империя, а след това и от Съветския съюз до 1991, като отношенията й с Русия са белязани от силна историческа неприязън и дългогодишни териториални спорове.

На 1 януари 2011 Естония стана 17-тата страна в еврозоната, като в обращение влязоха новите евро банкноти и монети. На монетите картата на Естония е с големина само 9 милиметра, но вече предизвиква сериозни спорове заради обвиненията, че включва част от територията на Русия.

Реакцията от страна на естонците не закъсня, като в интернет форуми се появиха и призиви обхватът на картата на новите монети да се увеличи дори още повече, за да включва и руски територии, принадлежали на независима Естония в периода между двете световни войни.

Естонското правителство обяви, че картата на монетите е изобразена правилно "доколкото е възможно на толкова малко място“.

Междувременно руският всекидневник „Комсомолская правда“ обяви, че „картата на Естония, изобразена на новите евро монети, очевидно не отговаря на съвременните граници на страната. Ситуацията е абсолютно скандална и последиците от това са непредвидими“.

Посланикът на Естония в Москва обаче запази хладнокръвие, заявявайки, че границите й, изобразени на евро монетата, „може да се разминават с милиметър тук-таме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още