IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър може да напусне еврозоната, ако не хареса условията на кредиторите

Ако тройката настоява за много болезнени мерки, трябва ли да запазим еврото, колкото и неприятни да са те, коментира лидерът на управляващата партия

19:59 | 21.09.12 г.
<p>
	Андрос Киприану, лидер на управляващата в Кипър партия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андрос Киприану, лидер на управляващата в Кипър партия. Снимка: Ройтерс

Кипър може да обмисли възможността да излезе от еврозоната, ако международните кредитори наложат изключително болезнени мерки за икономии като условие за спасителния заем, заяви лидерът на управляващата партия в страната, цитиран от Ройтерс.

Андрос Киприану, чиято партия АКЕЛ е основен поддръжник на лявото правителство на президента Димитрис Христофиас, заяви за кипърското онлайн издание 24h.com.cy, че такава стратегия може да бъде взета предвид, ако мерките за икономии станат непосилни.

"Ако тройката - Европейската централна банка (ЕЦБ), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) - настоява за много болезнени мерки, за да останем в еврозоната, трябва ли да се запънем и да кажем, че няма да напуснем еврозоната, защото това е важно и че ще останем колкото и болезнени да са мерките?", коментира Киприану.

Кипър стана петата страна от 17-членната еврозона, която беше принудена да поиска международна помощ през юни, когато банките й имаха нужда от държавна помощ, за да покрият тежките загуби от експозицията си към гръцкия дълг.

В отговор на въпрос дали коментарите му означават категорично, че Кипър обмисля възможността да напусне еврозоната, Киприану заяви: "Оставям този въпрос отворен. Аз не предричам какво ще направим, но това, което казвам, е, че тези въпроси трябва да бъдат обсъдени много сериозно, ако искаме да служим на интересите на кипърския народ".

Кипър прие еврото през 2008 г., четири години след присъединяването си към Европейския съюз (ЕС). От 1 юли островът пое шестмесечното ротационно председателство на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още