IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще бори климатичните промени с инвестиции за 30 млн. евро

Никозия ще координира действията на 15 държави в Източното Средиземноморие и Близкия изток за общ регионален отговор на екологичните предизвикателства

08:10 | 09.08.19 г.
Кипър ще бори климатичните промени с инвестиции за 30 млн. евро

Първият в Източното Средиземноморие и Близкия изток Център за върхови постижения в изследванията на климата и атмосферата ще бъде създаден в Кипър. Бъдещото научно звено ще свърже науките за околната среда с икономическите сектори, иновациите и новите технологии, с общественото здраве и образованието, като предоставя научни, технологични и политически решения за адекватен отговор на климатичните предизвикателства в региона, предвижда неговата програма.

В изграждането му ще бъдат инвестирани 30 млн. евро. Половината от тях ще дойдат от европейските фондове, след като проектът, представен от Кипърския институт /The Cyprus Institute/ - най-големия научно-изследователски център на острова, спечели в много остра конкуренция тази година финансиране от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Същата сума от 15 млн. евро се предоставя и от националния бюджет на страната.

За новия център за върхови постижения е „запазена” водещата роля в реализацията на обявената от правителството на Кипър международна инициатива за климата. Страната вече работи за превръщането си в регионален център, който да координира действията на 15 страни в Източното Средиземноморие и Близкия изток за борба с климатичните промени. Крайната цел е да се подготви и реализира регионален план за справяне с тези предизвикателства. Инициативата и развитието й досега ще бъдат представени на конференцията на ООН за климата, която ще се състои през септември в Ню Йорк.

„Гореща точка” за науката

Рекордно гореща вълна от над 40-градусови температури, характерни за август, изгори тази година Кипър още през май. Само месец по-рано метеоролозите отчитаха рекорди с обратен знак – невиждани за повече от столетие валежи. От дъждовете и пороите за първи път за последните 10 години язовирите масово се препълниха и преляха. Всеки пети ден в годината пък е с повишена концентрация на прах във въздуха, показват издаваните от инспекцията по труда в Кипър над 70 предупреждения годишно за рискови пясъчни дни, като те се увеличават през последните 2-3 години.

Екстремалните природни явления са едни от първите признаци на последиците от климатичните промени, напомняха експертите при всеки от многобройните рекорди тази година.

Кипър е в центъра на един от най-уязвимите и рискови региони за климатичните промени. Според научните проучвания Източното Средиземноморие и Близкият изток, където живеят близо 500 млн. души, са класифицирани като една от глобалните „горещи точки“ за неблагоприятното природно въздействие.

Изчисления на Европейската агенция по околната среда сочат, че щетите, причинени само на Кипър от екстремните метеорологични условия за периода 1980 - 2016 г., са за приблизително 390 млн. евро.

Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още