Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Кипър утроява инвестициите в научни изследвания и иновации

Средиземноморската страна вече има „главен учен”, чиято задача е да координира и насърчава технологичните разработки

Кипър утроява инвестициите в научни изследвания и иновации

Кириакос Кокинос – първият „главен учен на Република Кипър”

 

„Научните изследвания и иновации не са национален спорт – те са глобален спорт. Затова не смятам, че трябва да мислим за потенциала на Кипър като слагаме географски граници или бариери. Ние притежаваме най-важната съставка – интелектуалния капитал, за да развием научните изследвания и иновации не само на национално ниво, а като споделяме и съвместно създаваме знания и технологии със съседни страни. И трябва да направим така, че да имаме добър отбор, който да играе на това глобално поле. Защото сега значението на научните изследвания и иновативното предприемачество, като основни фактори за икономическия растеж и просперитет, е по-голямо отвсякога. Но, за да се превърнем в иновативен Кипър, трябва да утвърдим иновациите като култура, начин на мислене, начин на живот”.

Така Кириакос Кокинос – първият човек, заемащ новосъздадената позиция на „главен учен” /Chief Scientist/ на Република Кипър, очертава за Investor.bg насоките, в които ще действа в тригодишния си мандат.

Финансовото изражение на тези цели е амбициозното намерение делът на средствата, отделяни за научни изследвания и иновации, да достигне 1.5% от брутния вътрешен продукт. Набелязаният ръст е почти троен – сега за тези направления страната изразходва само 0.56%, с което заема 24-о място сред 28-те държави-членки на Европейския съюз. За успех на мандата си Кириакос Кокинос ще смята нареждането на Кипър най-малко в първата половина на тази европейска класация.

Без абстрактни стратегии

Първият „главен учен” на Кипър, който започна официално мандата си от 1 февруари тази година, има близо 30-годишен професионален опит на високо управленско ниво в сферата на научните изследвания, информационните технологии и иновациите. Кириакос Кокинос притежава две магистърски степени – по компютърно инженерство от Технологичния институт в Ню Джърси и по бизнес администрация /стратегически мениджмънт/ от Henley Management College във Великобритания. Той е бивш изпълнителен директор и партньор в IBM, бил е член на Съвета на директорите на Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите, а също и на настоятелството на Кипърския институт - най-голямото научно-развойно звено в страната. На новата си длъжност, на която бе назначен от президента на Кипър Никос Анастасиадис, Кириакос Кокинос дойде от поста на вицепрезидент на Фондацията за научни изследвания и иновации.

Модернизацията на системата за научни изследвания и иновации е една от най-важните реформи, които правителството провежда. Кипър има национална стратегия в тази област и част от нейната реализация е изграждането на нова управленска структура. На „върха” й е Националният съвет за научни изследвания и иновации, който бе създаден с решение на правителството през октомври миналата година като консултативен орган към президента на страната по стратегическите въпроси в тази област. Позицията на „главен учен” е ключово звено в нея, тъй като той ще има координираща и водеща роля в насърчаването на научните изследвания и иновациите на национално ниво.

Още една значителна промяна през тази година ще завърши новата конфигурация на системата. Тя ще дойде с назначаването за първи път в историята на Кипър на заместник-министър за научните изследвания, иновациите и цифровата трансформация /в Кипър министерствата са регламентирани в конституцията на страната, затова единствената възможност за структурна промяна в правителството е чрез създаването на заместник-министерски пост, който на практика е мини-министерство/. Той ще носи политическата отговорност за развитието на сектора и ще е пряко подчинен на президента на страната.

„Моята роля като част от управлението на системата за научни изследвания и иновации се опира на два „стълба”. Единият е стратегическото направление, но разбирано не като абстрактни стратегии, а като оперативни стратегии със специфични индикатори. Вторият стълб е по-прагматичен – това е изпълнителната част, т.е. как да продължим напред с реализацията на тези стратегии, която изисква много време”, обяснява за Investor.bg главният учен Кириакос Кокинос.

Най-важната си задача като координатор той вижда така: „да събера заедно, под един „чадър”, различните играчи от цялата ни изследователска и иновативна екосистема - университети и академични звена, изследователски центрове, институции, частен сектор, и заедно, в пряк диалог да видим от каква подкрепа, от какви политики те се нуждаят и на тази база да конструираме правилните решения”.

Такава интегрирана система за управление на научните изследвания и иновациите, която обхваща всички участници на всички нива, се прави в Кипър за първи път.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Е. Захариева: Глобалната стратегия на ЕС трябва да се фокусира върху Западните Балкани