Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Кипърският предприемач, който стана „млад лидер за устойчиво развитие” на ООН

Уникалната дигитална платформа CyprusInno подпомага стартъпи и съвместен бизнес между кипърските гърци и кипърските турци

Кипърският предприемач, който стана „млад лидер за устойчиво развитие” на ООН

Бурак Долуай – първият представител на Кипър в световния младежки лидерски екип на ООН. Снимка: Бранислава Бобанац

На 25 години Бурак Берк Долуай вече е един от 17-те „млади лидери на ООН” с признат принос за постигането на устойчиво развитие. Изборът му в този престижен световен екип по време на 73-ата сесия на международната организация в края на септември в Ню Йорк бе в изключително силна конкуренция - сред повече от 8000 претенденти от 184 държави. Успехът му е още по-голям, защото той представлява една малка страна, каквато е Кипър, и е първият кипърец на такава висока международна позиция. Още повече, че е кипърски турчин.

Между Никозия и Ню Йорк

„Звездата” на Бурак Долуай изгря след избора му от ООН, когато само за дни той стана един от най-популярните хора на острова. Името му обаче не е ново за активисти на гражданското общество и млади предприемачи от двете кипърски общности, които го познават много добре от години.

Бурак е роден в Никозия, израснал е в Кирения, в окупираната северна част на острова, а сега живее в южната, гръцката част на кипърската столица. И двете му образователни степени - бакалавър по международен бизнес мениджмънт и магистър по дигитално предприемачество, са от американски университети.

В последните 4 години Бурак е сред най-изявените на острова активисти на гражданското общество, като участва в много местни и международни проекти и неправителствени организации. За това време той работи в повече от 20 програми в различни сфери - от околна среда и организиране на мероприятия за почистване на плажовете, през координиране на проект в района на Средиземноморието за подпомагане на сирийските бежанци, до инициативи за намаляване на младежката безработица, насърчаване на предприемачеството и изграждането на мир.

През април 2016 г. Бурак беше първият представител на Кипър, включен в програмата на Държавния департамент на САЩ за социално предприемачество за студентски лидери от Европа. През септември миналата година той участва в регионалната консултативна сесия на ООН по Резолюция 2250 за младежта, мира и сигурността, бе и сред младите хора в първата конференция на ЕС по тези проблеми, проведена в Брюксел през май тази година.

Проектът, който след всички тези негови дейности му донесе най-голямото досега международно признание - с избирането му за „Млад  лидер” от ООН, е CyprusInno – уникалната интернет платформа за предприемачество, която свързва младите стартиращи бизнесмени от двете разделени кипърски общности и подпомага тяхното партньорство.

CyprusInno – наистина кипърска иновация

Кипърската дигитална бизнес мрежа за стартъпи се ражда през септември 2016 г. като съвместен проект на двама младежи от двете кипърски общности. Нейни съоснователи са Бурак Долуай, кипърски турчин, и Стивън Ставру, кипърски грък, роден и живеещ в САЩ.

CyprusInno не е първият двуобщностен бизнес проект на етнически разделения остров, но е първата по рода си широка предприемаческа екосистема. Тя предлага на желаещите да правят собствен бизнес достъп до потенциални партньори, консултанти, инвеститори, бизнес инкубатори, онлайн обучение. Платформата посредничи на кипърските новатори и предприемачи от двете части на острова да се свържат и да разширяват контактите си. В момента тя съдържа най-голямата база данни за стартиращи фирми и свързаните с тях услуги в Кипър.

„Нашата цел е да предоставим на всички млади, начинаещи, стартиращи кипърски предприемачи средствата, които да им помогнат да обменят идеи и да ги развиват в съвместна работа, да си сътрудничат в бизнес проекти, и така да се подпомогне общото социално и икономическо развитие на острова”, обяснява Бурак. „Ние виждаме използването на предприемачеството и иновациите като механизми за изграждане на мир и сътрудничество в конфликтни райони, каквато е и нашата разделена страна, и това е моделът, който помогна да се развие двуобщностна предприемаческа екосистема в Кипър - обща екосистема „Startup” за северната и южната част на острова. Опитваме се да бъдем пример за двуобщностно сътрудничество, да покажем възможностите за двуобщностен бизнес чрез дигиталната платформа”, разяснява нейните принципи съоснователят й.

За двете си години действие проектът е успешен и това се доказва от красноречивите данни. В сайта на CyprusInno https://cyprusinno.com/ вече са регистрирани близо 1800 последователи, а чрез социалните медии платформата е достигнала до около 30 000 души. Само три месеца след началото, през декември 2016 г., заради големия онлайн интерес CyprusInno организира и бе домакин на първата среща на стартиращи предприемачи от двете кипърски общности – т.нар. „Inter-Communal Business Forum + Mixer”. Тогава в буферната зона между двете части на столицата Никозия се събраха около 30 души, кипърски гърци и кипърски турци, които решиха да споделят общите си идеи. Само 21 месеца по-късно проведеният в края на август тази година бизнес-миксър стана най-големият междуобщностен форум на кипърски предприемачи и новатори в най-новата история на острова. Над 150 представители на двете кипърски общности – както се оказа, много от тях никога преди това не са общували с човек от другата общност и дори не са преминавали през демаркационната „зелена линия”, седнаха заедно, за да представят и обсъдят бизнес идеите и иновативните си проекти, включително и своето участие в бъдещата икономика на обединения федерален Кипър. Други над 1800 души от цял свят се присъединиха към срещата онлайн и следяха дискусиите в експертния панел чрез предаването на живо. И това стана възможно въпреки неблагоприятната ситуация тази година - влошеният политически климат и засиленото напрежение заради прекратените преговори за решаване на Кипърския въпрос удариха и затрудниха икономическите контакти между двете общности.

„Бизнес-апетитът” на платформата, подхранван от разширяващия се интерес, доведе до развитието на още един проект в нея. CyprusInno стартира CyInno Knowledge Lab - първата безплатна лаборатория за онлайн обучение за бизнес умения за всички кипърски предприемачи. Досега по нея са изградени 6 модула курсове. 

Бурак Долуай и Стивън Ставру – съоснователите на CyprusInno.

От началото на декември започва и новото издание на една от най-интересните инициативи на платформата – програмата за наставничество. За втори път CyprusInno свързва успешни кипърски бизнесмени и лидери от двете общности с настоящи или бъдещи млади предприемачи, за да подпомогне техния растеж и успех. Поради изключително големия интерес – кандидатите са с 25% повече от миналата година и са подали огромен брой висококачествени предложения, тази година в менторската програма бяха сформирани 12 екипа – двойно повече от първото й издание.

Програмата, която продължава 6 месеца, е безплатна за участниците в нея, които може да се на всяка фаза от начинанието си - от етапа на идеята до етапа на стартиране на бизнеса им. В този период те имат ментор, с когото им се осигурява възможност да се консултират, да общуват онлайн и чрез видеоконферентни сесии, да получават разяснения по всички интересуващи ги въпроси, свързани с организацията на бизнеса и неговото популяризиране, финансиране, маркетинг. Менторите, които тази година са различни от първото издание, са утвърдени кипърски гръцки и кипърски турски имена със собствен бизнес, представители на известни компании, включително и чуждестранни, действащи в двете части на острова. 12-те екипа са на „разменни начала” – одобрените кандидати от кипърските гръцки стартиращи предприемачи имат кипърски турски ментори и обратно.

Друга много амбициозна задача, по която работи екипът на CyprusInno сега, е изготвянето на база данни за финансиране на начинаещите предприемачи. Това ще е интерактивна карта, която ще включва всички възможни източници за набиране на средства – не само в Кипър, но и от другите европейски страни, фондове на ЕС, международни донори, фондове за иновации, бизнесинкубатори... „Възможности за финансиране на стартъпи има много, но за младите предприемачи, които обикновено са малки фирми или работят сами, е трудно да намерят информация за тях. Ние сега събираме всички тези възможности, превеждаме условията и изскванията по тях, систематизираме ги. Вече сме подготвили 120 такива ресурси. Всички те ще бъдат качени на интерактивната карта, която ще бъде достъпна за всички интересуващи се, дори и от България”, подчертава Бурак Долуай.

Нова идея на CyprusInno е и училищната програма, разкрива още от плановете неговият съосновател. Екипът на дигиталната платформа иска да започне обучителна програма по предприемачество в горните класове на кипърски училища, в колежи и университети. „Идеята ни е да помогнем на младите хора да научат как да открият своя собствена фирма, как да подготвят проектно предложеие, как да търсят възможности за финансиране и партньорство, за да облекчим избора и навлизането им в бизнеса”, посочва Бурак.

Успехите на Cyprusinno имат още един измерител – проектът достигна финала на конкурса за „Европейска младежка награда за 2018 г.” Последният му кръг събира в края на ноември - началото на декември в Австрия 54 кандидати от 28 страни, състезаващи се в 9 категории. Кипърската цифрова платформа е сред лидерите в този европейски конкурс за млади хора, стартъпи и социални предприемачи /на възраст до 33 години/, които създават цифрови проекти /уеб сайтове, онлайн кампании, мобилни или уеб приложения, интерактивни инсталации, интернет на нещата/ със значимо въздействие върху обществото. Целите на Европейската младежка награда са определени от Съвета на Европа, програмата „Европа 2020” и планът на ООН за устойчиво развитие – сфера, в която Бурак Долуай вече е признат за „младежки посланик”.

Двугодишен мандат от „Младеж 2030”

Мандатът на „младите лидери за постигане на целите на устойчивото развитие” на ООН е 2 години. „През тях всичките 17 души, които бяхме избрани, се явяваме един екип и ще работим заедно като партньор на ООН. Всеки от нас индивидуално представлява различен проект, от различни сфери, но сега се обединяваме като един общ младежки проект за осъществяване на целите на ООН за устойчиво развитие”, обяснява Бурак предстоящите си международни ангажименти.

Първата голяма изява на новоизбрания глобален младежки тим бе участието му в стартирането на Стратегията на ООН за младежта „Youth2030: The United Nations Youth Strategy”, което бе дадено лично от генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание през септември. В Ню Йорк в продължение на почти две седмици младите лидери участваха и в редица срещи по въпросите на младежта в Общото събрание, в дискусии в работни групи, за да определят целите за следващите две години, връща се към деловия график на новия си статут Бурак Долуай.

Самият той вярва, че обявената младежка стратегия на ООН няма да остане само пореден пожелателен международен документ на хартия. „Стратегията дава възможност на младите хора да реализират пълния си потенциал и пълноценно да участват в обществото. Младите хора имаме права. Сега този документ отваря вратите пред нас. Това е документ, който адвокатства за нашите права и, когато го имаме в ръцете си, можем да настояваме пред правителствата за тяхната реализация”, твърди Бурак. Според него много важно е, че в документа специално се акцентира на младежкото предприемачество, социалната и иикномическа реализация на младите хора.

„Устойчиво развитие за мен е това, което правим днес, за да се създаде по-добро бъдеще за всички нас утре. Вярвам в единството и в един свят, който има технологичен прогрес. За Кипър това означава и път към мира. Искам да работим заедно, за да изградим по-добро бъдеще за Кипър. Ние сме от поколението, които растем като европейци, граждани на света и разбираме колко важно е да се обединим, за да решим общите предизвикателства. В избора ми в ООН аз представлявам мира, сътрудничеството, стабилността и просперитета на бъдещия Кипър”, заявява Бурак Долуай.

По статията работиха: автор Бранислава Бобанац, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
В Румъния се провежда местен вот на фона на политическите турбуленции