Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Кофас: Икономиките ще изпаднат в рецесия през следващите месеци

Бизнесите са изправени пред рисковете от обявяване в несъстоятелност в някои сектори, предупреди Пламен Димитров, управител на Кофас България

Кофас: Икономиките ще изпаднат в рецесия през следващите месеци

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Предвид динамичните промени в света през следващите месеци бизнесите трябва да бъдат подготвени за предизвикателства, включително и за рисковете от обявяване на несъстоятелност в някои сектори. За това предупреди Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Още по темата

Прогнозите на анализаторите от финансовата компания Кофас, специализирана в кредитно застраховане и управление на риска, са, че втора вълна на вируса ще засегне още по-мащабно бизнесите. Въпреки отчетения спад на икономическите показатели експертите обаче прогнозират постепенно възстановяване на бизнеса през следващата година.

Въпреки че мерките, предприети от правителствата в региона на Централна и Източна Европа, са по-леки, отколкото бяха през пролетта на 2020 г., очакването е икономиките да изпаднат в рецесия през следващите месеци. Това обявиха Грегорж Шилевич, регионален икономист на Кофас груп и Деклан Дали, изпълнителен директор на Кофас за ЦИЕ, на регионалния уебинар на тема „Кофас ЦИЕ Топ 500“.

Според данните брутният вътрешен продукт на държавите в региона на Централна и Източна Европа през последното четиримесечие на 2020 г. се е понижил спрямо обявената му стойност в началото на годината. От положителен прираст през първите четири месеца на годината, България отчита спад от -5,2%, а водеща в класацията е Румъния със спад от -6%, последвана от Чехия (-5,8%) и Унгария (-4,7%).

„През 2019 г., преди пандемията COVID-19 да причини значително влошаване на икономиките в световен мащаб, регионът на ЦИЕ поддържаше сравнително устойчиво ниво на развитие, въпреки че регистрира ръст на БВП с 3,6% (на фона на 4,3% през 2018 г.). Тази година е трудна за бизнесите. Въпреки че очакваме сравнително подобрение на икономическата среда през 2021 г., компаниите трябва да имат предвид множество предизвикателства, включително и рисковете, свързани с обявяване на несъстоятелност“, коментира Грегорж Шилевич.

Важен фактор за състоянието на икономиката са мерките, предприети от правителствата. В началото на пандемията те бяха по-засилени в страните от региона на ЦИЕ, който регистрира и по-нисък брой на заразени спрямо отчетените случаи в Западна Европа. Въпреки това, през последните два месеца се наблюдава рязко повишаване на заразените в региона на фона на останалите държави в Европа, особено в Чехия и Полша.

„Правителствата на държавите не биха искали да удължат мерките, тъй като знаят, че това ще се отрази пагубно на икономиките“, коментира Шилевич.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Уроците за Армения като надежди за Беларус