IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Нарушенията във веригите на доставка ще намалеят след юни

Делът на Централна и Източна Европа при износа на стоки в световен мащаб се увеличава с 3,1% през 2021 г., докато на Западна Европа бележи спад от 7,6%

20:00 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Cesar Rodriguez/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Cesar Rodriguez/ Bloomberg

След икономическите турбуленции, предизвикани от глобалната пандемична криза и нарушенията във веригите на доставка в световен мащаб, експертите от Кофас очакват стабилизиране на ситуацията и намаляване на нарушенията във веригите за доставка през втората половина на 2022 г. От компанията, специализирана в кредитното застраховане и управлението на риска, прогнозираха плавно възстановяване на  глобалната икономика.

Това стана ясно по време на регионален уебинар на Кофас относно състоянието на икономиките на страните от Централна и Източна Европа. Участие в него взеха Дорота Анготи – регионален директор за бизнес информация и услуги по управление на риска, Грегорж Шиелевич – главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа и Каролина Щайн – продуктов мениджър на Кофас Груп.

Под сянката на пандемията

„Прогнозите ни са, че след леко икономическо забавяне в началото на годината, през втората половина на 2022 г. можем да очакваме подобряване на показателите не само на страните от ЦИЕ, но и в световен мащаб. Очакваме ръст в брутния вътрешен продукт на Индия с цели 8%, Испания с 6,7%, на Китай с 6,1%, Италия и Великобритания с около 5%. Това е добър знак за глобалната икономика. Следим ситуацията, която до голяма степен все още зависи от развитието на глобалната пандемична криза. Тази година обаче гледаме с надежда към стойностите, на показателите, които следим“, сподели Грегорж Шиелевич.

Външното търсене е ключово за икономиките на държавите от Централна и Източна Европа, отбелязват експертите по кредитно застраховане от Кофас. Износът на стоки в страните от региона остава висок като в края на 2021 г. водещи са Румъния, Полша и Литва.

Къде сме ние

По този показател България бележи спад през изминалата година. Делът на потреблението на домакинствата и износа спрямо номиналния брутен вътрешен продукт в страната е 60% за потребление срещу 50% износ. За сравнение, по същия показател за Словакия експертите отчитат 90% износ срещу близо 60% в потреблението на домакинствата. С това страната е първенец в региона, следвана от Унгария и Словения с почти 80% в износа и близо 50% за потреблението на домакинствата.

В Кофас отчитат увеличение на дяловете на икономиките на страните от Централна и Източна Европа на глобалния пазар. Така през 2021 г. делът на страните от ЦИЕ в световен мащаб по отношение на износа на стоки се увеличава общо с 3,1%, а тези от Западна Европа бележат спад от 7,6%. Първенци тук са Полша, Чехия и Словакия. Голям спад се наблюдава в Германия – с близо 7%, като страната е изправена пред сериозни затруднения.

Затруднения за IT компаниите 

Делът на компаниите, според които недостигът на компоненти за производството e основният проблем, пред който се изправят през последното тримесечие на 2021 г., най-висок е той в сектора на електрониката – 90%, последван от автомобилната индустрия – 88% и машинната индустрия – 81%. За същите затруднения алармират компании от почти всички останали индустрии – тези, които работят в мебелното производство, металите, хартията и опаковките, текстилът и дори стъклото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още