Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

„Кофас": Устойчиво възстановяване за европейските икономики и с пандемична вълна

Нарастващата инфлация е породена от натиск за по-високи заплати, все по-голямо търсене на стоки и услуги и повишаване на цените на суровините

„Кофас": Устойчиво възстановяване за европейските икономики и с пандемична вълна

Илюстрация: Кофас

В Европейския съюз 80% от пълнолетните хора са напълно ваксинирани, което допринесе за възстановяването на европейската икономика през последните шест месеца. Това показват данни на компанията по кредитно застраховане „Кофас".

Въпреки че в региона на Централна и Източна Европа темпът на ваксинационния процес не е толкова бърз, а новата пандемична вълна е близо, ситуацията в икономиките е сравнително стабилна, бе едно от заключенията на уебинар с участието на регионалния икономист на „Кофас" за ЦИЕ Грегорж Шиелевич.

Още по темата

След драстичния спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от почти 25% в развитите западноевропейски икономики през второто тримесечие на 2020 г. спрямо последното тримесечие на 2019 г., „Кофас" отчете положително покачване на показателя, като прогнозите са той да достигне до нивата отпреди пандемията. 

„Ако трябва да погледнем световната ситуация, след спада от 3,5% през 2020 г. прогнозираме, че световният БВП ще отчете ръст от 5,6% през 2021 г. и 4,3% през 2022 г. Нарушените вериги за доставки, прогресивното увеличение на търсенето и по-високите транспортни разходи създават множество проблеми за икономиките в Европа, но и в световен план – най-голям дял на компаниите, посочващи недостига на суровини като основен проблем, се заема от предприятията за електроника, автомобилостроене и индустрията за пластмасови изделия", посочи Грегорж Шиелевич.

В „Кофас" констатират, че, от друга страна, натискът за по-високи заплати, все по-голямото търсене, както и повишаването на цените на суровините доведоха до бързо нарастваща инфлация.

Това оказва пряко влияние и върху лихвените проценти, като част от централните банки вече отчетоха увеличение, докато други се опасяват, че техните действия могат да доведат до забавяне на възстановяването и на растежа на БВП.

„Въпреки че цялостната тенденция е към подобряване на икономическите показатели и възвръщане на нивата отпреди пандемията, няма как да прогнозираме сигурни резултати за следващото тримесечие. Всичко зависи от новата пандемична вълна и готовността на правителствата да я посрещнат“, смята Шиелевич.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Страни от Източна Европа връщат блокадите заради нов ръст на заразените с COVID