IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко важен е Крим?

Стратегическата значимост на полуострова го е превръщала в бойно поле между Русия и Запада и преди

13:55 | 03.03.14 г. 1
Колко важен е Крим?

Крим може и да изглежда като невзрачно парче земя, но стратегическата значимост на полуострова го е превръщала в бойно поле между Русия и Запада и преди, пише CNBC.

Територията, която е сравнима по размер с американския щат Мериленд, е важна връзка между Руската федерация, Турция и Европейския съюз. Макар и да е част от Украйна, източната част на полуострова е в непосредствена близост до руските земи, което я прави силно зависима от Москва.

С оглед на стратегическото си местоположение едва ли е изненада за няколко, че зоната е сменяла нееднократно политическите си позиции през годините. За нея са се борили доста държави, като най-известна все пак остава Кримската война от 1850 г., която доведе до загуба на Руската империя от обединените сили на Франция, Османската империя, Британска империя, Сардинско кралство и Графство Насау.

Кримското пристанище Севастопол е дом на руския Черноморски флот в продължение на повече от два века и е крайъгълен камък на отбраната на Русия в случай на заплаха от Европа. Връзките на пристанището с Москва продължават да са дълбоки, особено поради факта, че голяма част от местното население са етнически руснаци.

Територията става официално част от Украйна през 1950 г., но запазва някои автономни права, в това число и собствен парламент. Силните икономически и социални връзки с Кремъл са един от основните си източници на доходи за региона освен, разбира се, добре развития морски туризъм.

Крим е и център на най-голямата подкрепа за сваления наскоро от президентския пост Виктор Янукович, който получи голям брой гласове по време на последните украинските избори.

Според данни от 2001 г. около 59 на сто от местното население официално посочват, че са етнически руснаци. Едва една четвърт пък се самоопределят като етнически украинци. Налице е също така значително малцинство от кримски татари, които са били депортирани масово по времето на Сталин и са започнали да се завръщат в региона след разпада на СССР.

Повече за Крим и конфликта в Украйна вижте в материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
През 1954 г. полуостров Крим е даден от Хрушчов на Съветска Украйна със статут на автономна република.С Меморандума от Будапеща, подписан през 1994 г., Украйна се съгласява да предостави целия си ядрен арсенал на Русия в замяна на запазване на териториалната цялост на новата независима държава. С нарушаването на тази спогодба Путин ясно показва, че всички подписани споразумения след разпада на Съветския съюз са недействителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още