Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Компаниите за микрокредитиране в Русия ще намалеят драстично

Търсенето на заем до заплата в страната расте

Компаниите за микрокредитиране в Русия ще намалеят драстично

Снимка: Архив Ройтерс

Над 500 микрофинансиращи организации е изключила от регистрите си руската централна банка за половин година, съобщава „Известия“, като се позовава на регулатора.

Това е свързано с надзорната дейност на централната банка и провеждащия се в момента втори етап от разчистването на недобросъвестни организации.

По прогноза от участници на пазара и експерти в края на 2017 г. ще има закривания на микрофинансиращи организации заради нерентабилност. Броят им ще се свива още по-бързо: към декември на пазара ще работят 2 хил. компании, а в края на 2018 г. - 1500, очакват играчите на пазара.

Експерти се опасяват, че прекомерното намаление в броя им може да повиши лихвите по микрокредитите.

Планираното прочистване на пазара руската централна банка започна през миналата година. При първия етап тогава са дерегистрирани над 1700 организации, тъй като са били неработещи, недобросъвестни или системно са нарушавали закона.

Тази година е планиран вторият етап от разчистването, но не с толкова бързи темпове. 

Още по темата

След изключването на още 532 броят на микрофинансиращите компании става 2330.

Според експерти от центъра за анализи МФК „Займер“ бъдещото съкращаване в броя на тези компании ще бъде не заради надзорната дейност на Централната банка, а заради нерентабилност. Търсенето на микрокредити от страна на населението скоро ще стигне своя пик, а след това популярността им ще намалее, заради което ще се наложи закриване на компании.

Силно търсене на „кредити до заплата“ е регистрирано от регулатора. Въпреки по-малкото микрокредитиращи компании в регистъра общият портфейл заеми, издадени от тях, миналата година е нараснал примерно с четвърт, а през първото тримесечие на тази година – с 9,4%.

Ползващите такива кредити през 2016 г. са се увеличили наполовина, а за първите три месеца на годината с 14,6%, по информация от пресслужбата на централната банка.

100–200 микрокредитиращи организации са оптималният брой за руския пазар, твърди доц. Теймураз Вашакмадзе от Института за бизнес администрация. Той не е съгласен, че ще има спад в търсенето на микрозаеми, но подкрепя действията по разчистване на пазара от предприятия, използващи незаконни схеми за прехвърляне на пари.

Регулаторът разкрива незаконните микрокредитиращи организации с помощта на Big Data – обработка на информацията чрез специални алгоритми, които анализират компаниите, предлагащи и предоставящи заеми чрез интернет.

Централната банка планира още един проект – специална маркировка на сайтовете на компаниите от държавния регистър.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Борсата в Румъния влиза в индексите на FTSE Russell за развиващите се пазари