IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово се надява на споразумение със Сърбия до пролетта

Косовският вицепремиер заяви, че Прищина може да подпише сделка, само ако тя включва признаване от Белград

22:39 | 11.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Енвер Ходжай <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Енвер Ходжай Снимка: Ройтерс

Косово очаква да постигне споразумение със Сърбия, което да позволи на двете държави да отбележат напредък към членството си в Европейския съюз, най-късно до следващата пролет. Това заяви косовският вицепремиер Енвер Ходжай, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., Белград все още отказва да го признае за независима държава, като отношенията между двете столици остават напрегнати.

Постигането на споразумение между страните е основно условие за членството им в Европейския съюз. Белград и Прищина се съгласиха да вземат участие в двустранни преговори, наблюдавани от ЕС, но от 2013 г. насам по тях има малко напредък.

На въпрос кога очаква споразумението да бъде постигнато Ходжай посочи, че това ще стане „или до кроя на годината, или следващата пролет“.

В изказване в рамките на политически и бизнес форум в курорта Блед в Словения вицепремиерът посочи също, че Косово може да подпише споразумение, но само ако то включва признаването на страната от Сърбия.

„Не можем да подпишем каквато и да е било друга сделка“, посочи той и допълни, че сръбският президент Александър Вучич е „последният човек в Сърбия, на когото имаме доверие“.

Въпреки това той изрази надежда, че доверие би могло да бъде изградено по време на преговорите. Ходжай също така допълни, че властите в Прищина няма с кого друг да водят двустранния диалог, тъй като държавният глава „контролира всичко в Сърбия“.

Вицепремиерът също така посочи, че не би могъл да каже какво ще включва потенциалното споразумение с Белград, но даде сигнал, че въпросът с размяната на територии все още е на дневен ред.

Сръбското правителство се опитва да спечели подкрепа за предложението си за споразумение с Косово, в рамките на което Белграед ще поеме под свой контрол населените със сърби части на страната. От своя страна Прищина също иска да получи контрола на определени сръбски територии с етнически албанци, но и двете държави не са склонни да се лишават от земя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още