IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на военното положение в Украйна

Новината беше обявена президента Петро Порошенко

15:42 | 26.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Военното положение, което беше обявено на 25 ноември в някои части на Украйна, след като Русия залови украински кораби, приключи днес. Това обяви президентът Петро Порошенко пред Съвета за сигурност на страната, предава Ройтерс.

По-рано този месец Порошенко заяви, че не планира да удължи военното положение отвъд първоначалния срок от един месец, освен ако няма ексалация на действията от страна на Русия.

Украинските военни кораби бяха заловени между анексирания от Русия Крим и южните части на Русия, която контролира достъпа до Азовско море, където са пристанищата и на Русия, и на Украйна.

Москва твърди, че корабите са навлезли в руски води, докато са се опитвали да преминат пролива, без предварително предупреждение, като са игнорирали заповедите да спрат. Киев пък заяви, че корабите ѝ не се нуждаят от разрешение от Русия, за да преминават.

При военното положение Украйна забранява на мъже във военна възраст да навлизат в страната и засили сигурността на критични места, като атомните електроцентрали и черноморските пристанища.

Украинският ръководител на военните сили заяви по-рано този месец, че Русия увеличава силите си в близост до границата от август насам и сега представлява най-голямата военна заплаха от 2014 г. – годината, в която беше анексиран Крим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
А 10-те милиона руснаци които живят Украйна по границата с Русия какво ще ги прави Порошенко? Ще ги пуска мобилизира ли и тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още