IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстоностният поход на Йенс Вайдман

Президентът на Bundesbank влезе в открита конфронтация с ЕЦБ, заявявайки, че централната банка се превръща в спонсор на закъсали страни

11:53 | 29.04.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йенс Вайдман влезе в полемика с Марио Драги и неговата политика. Снимка: Ройтерс</p>

Йенс Вайдман влезе в полемика с Марио Драги и неговата политика. Снимка: Ройтерс

Централните банкери са по принцип предпазливи хора. Те преценяват много точно всяка своя дума, защото знаят, че всяка изречена от тях фраза може да задвижи пазарите в една или друга посока, да свали курсовете или да ги засили до небесата. А това важи в особена степен във времена, в които европейската дългова криза продължава да помрачава настроението на инвеститорите.

Но в един недостъпен за обществото документ и президент на централна банка може да изкаже истината в прав текст. Точно така изглеждат страниците, които президентът на германската Bundesbank Йенс Вайдман е изпратил до Германския конституционен съд в Крарслруе и с които той критикува програмата за директни монетарни транзакции  на ЕЦБ, пише Handelsblatt, който разполага с документа.

Bundesbank критикува, че ще бъдат закупувани умишлено облигации с "лоша възвращаемост", което ще увеличи рисковете. "Покупките могат да накърнят независимостта на централните банки, което е ключово условие за успешното изпълнение на основната им задача - поддържането на ценова стабилност," се казва в 29-страничното писмо. "Ако паричната политика веднъж поеме по такъв стръмен курс, обратът е труден и е възможно да се плати много висока цена".

Федералният конституционен съд ще заседава през юни по съдебни дела срещу постоянния спасителен фонд за еврозоната ESM. От съда вече обявиха, че ще вземат под лупа програмата на ЕЦБ за покупка на облигации Директни монетарни транзакции (Outright Monetary Transactions – OMT). Bundesbank се съмнява, че вследствие на покупките на облигации от ЕЦБ ще се стигне до строги реформи в измъчваните от кризата страни и визира особено Гърция. "Този опит оправдава и опасенията, че използването на условности в контекста на програмата за OMT може да не предпази дори в случаи на съмнение значителни покупки на облигации и по този начин ще навреди на рисковото разпределение в балансите на евросистемата", пише в документа.

В допълнение Bundesbank се съмнява в обосновките за евентуални покупки на облигации. За разлика от ЕЦБ тя не смята, че различните проценти за заеми за бизнеса в еврозоната са оправдание за покупки на държавни облигации. "По-високите разходи за финансиране за частния сектор може да отразяват по-високи национални фискални рискове", се казва в изявлението. И още“ „Това не е развитие, което може да се контролира с методите на паричната политика, а е пряка последица от национална самостоятелно отговорна фискална политика".

Според Йенс Вайдман сред задачите на Европейската централна банка не влиза и предотвратяването на излизането на дадена страна от еврозоната. "Настоящият състав на валутния съюз не може да бъде гарантиран заради независимостта на държавите-членки - поне не от централната банка", гласи изявлението. В противен случай ЕЦБ може да стане основен спонсор на страните от еврозоната, предупреждава още Bundesbank.

Значителна критика Bundesbank отправя и заради междинното финансиране на Гърция чрез така нареченото спешно ликвидно подпомагане от миналата година (ELA – Emergency Liquidity Assistance). "Осигуряването на ликвидност в евросистемата, за да отговори на нуждите от финансиране в Гърция, е особено проблематично и подчертава приемането на фискалните отговорности от паричната политика", е мнението на Bundesbank. Така ЕЦБ е поела висок риск, защото излизането на Атина от еврозоната "не се определяше като малко вероятно по онова време".

Междувременно и ЕЦБ се е защитила пред германския конституционен съд от критиката на Bundesbank.

Според Handelsblatts тя се позовава на становище на експерта по право Франк Шоркопф. В него по отношение на спорните операции на ЕЦБ се посочва, че „Европейската централна банка действа в рамките на своя мандат и изпълнява мандата си". За да гарантира целта си за парична стабилност, паричната политика трябва също така да насърчава и финансовата стабилност, е мнението на Шоркопф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Необходимо е Германия да спре да финансира ЕЦБ и да остави закъсалите страни да се "самофинансират" , след което да установи едностранен контарол върху фалиралата ЕЦБ и да се приключи веднъж за винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
+1000Не може акционерът с 51% акции , да има 1 глас и този с 1% - 1 глас.Е няма такъв бизнес . Няма токова безумие . Крайно време е да се промени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Тук съзирам опит да се противопоставя еврото на $, но този опит 1000% е обречен на неуспех. Европа на този етап няма нито суровините, нито технологиите, нито работната сила за да го направи. Да си припомним казуса Япония, която до преди 40-50 години се разшиваше много по-бурно отколкото Китай днес, докато черен ден японските лидери решиха, че йената е силно подценена спрямо $ и смениха курса рязко от 300 JPY = 1 $ на 100 JPY = 1$. Резултатите от това бяха надуване на колосални спекулативни балони, които в крайна сметка бяха пагубни за иконимиката и доведоха до сегашното плачевно състояние на японския народ - най-застаряващия в света заради глупостта на лидерите си. Не бива да позволяваме историята да се повтори и с Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
supertrader
преди 10 години
Проблема е че липсва организирана съпротива, която да реформира ЕС в ЕФ, с еднакви цени на енергоносителите, равно кредитиране за държавите и само чрез ЦБ да се емитират бондове. На този съюз трябва да му се види края.В такава уродлива формация няма живот, тя не е форма на живот а форма на робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
supertrader
преди 10 години
Проблема е че липсва организирана съпротива, която да реформира ЕС в ЕФ, с еднакви цени на енергоносителите, равно кредитиране за държавите и само чрез ЦБ да се емитират бондове. На този съюз трябва да му се види края.В такава уродлива формация няма живот, тя не е форма на живот а форма на робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Тази "тайна" информация излезе още в неделя:http://***.wiwo.de/politik/europa/bundesbank-schlag-ins-gesicht-der-ezb/8133974.html Инвестора ако искат могат да си разшираят малко статията с трите възможни сценария за изхода от това дело, както разбира се и с посочения от автора като най-вероятен, което ще постави отношенията на ЕЦБ и Бундесбанк на едно много интересно ново ниво. Вече гласът на Германия, няма да тежи толкова, колкото този на Малта или Кипър при гласуванията.Общо взето, нещата доста бавно, но все пак може и да започнат да се придвижват в правилната посока, която е ясна на всички. Кой колкото работи, толкова ще яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 7
studioaa
преди 10 години
И аз бих застанал на негова страна, ако той и подобните му прилагаха един аршин за всички. Щом няма да се печатат пари защо по дяволите беше взето решение за прилагане програмата LTRO, от която спечели единствено Германия, а всички останали загубиха?? Тия глупости за иконимиите, които прилагат в Германия, са достоверни колкото приказките за Сънчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Заставам изцяло зад позицията на г-н Вайдман.Търтеите и социалистите трябва да бъдат оставени в пустинята на своите резултати докато се научат да живеят от собствения си труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
supertrader
преди 10 години
За съжаление задълбочаващата се криза не удря върху Германия, напротив всеки полъх на стабилизация в периферията удря по финансовата система на Германия. Т.е. Германия има интерес периферията да е нестабилна и състоянието на страните от нея ще продължава да се влошава докато тази порочна връзка не се прекъсне. Само ако страните от периферията организират свой общ форум и предприемат единни действия, те имат шанса да се измъкнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
ще бъдат закупувани умишлено облигации с "лоша възвращаемост" - ЕЦБ ще печата и ще купува лоши облигации, защото иначе този провален проект - ЕЗ ще иде по дяволите. PIIGS трябваше отдавна да бъдат оставени да фалират и да започнат на чисто, както Исландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още