IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия може да емитира облигации в евро през втората половина на годината

Трябва да привлечем вниманието на европейските инвеститори, а понижаващите се лихви правят еврото по-привлекателно, твърди финансовият министър

14:49 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Латвийският министър на финансите Андрис Вилкс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Латвийският министър на финансите Андрис Вилкс. Снимка: Архив Ройтерс

Латвия може да емитира облигации в евро или други валути през втората половина на годината, след като получи официално одобрение за членство в еврозоната, заяви министърът на финансите на страната Андрис Вилкс по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Истанбул, цитиран от Bloomberg.

Латвийското правителство очаква в края на юни или началото на юли страната да бъде поканена да се присъедини към еврозоната, което може да доведе до повишаване на кредитния ѝ рейтинг, увеличавайки привлекателността на латвийския дълг за инвеститорите, посочи Вилкс.

Правителството „няма нужда да бърза“, тъй като разполага с „голям буфер“, добави той.

Латвия преструктурира публичните си финанси, след като рецесията от 2008 и 2009 г. доведе до получаването на спасителна помощ на стойност 9,7 млрд. евро, а бюджетният дефицит нарасна до 9,8% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Страната иска да стане 18-ият член на еврозоната и е изпълнила условията за членство, що се отнася до дълга, бюджетния дефицит и инфлацията, твърдят от правителството.

„Досега емитирахме облигации в щатски долари, защото присъствието на американски инвеститори в страната е силно, но настъпва времето и за възможността за емитирането им и в евро“, каза Вилкс. „Трябва да привлечем чрез медиите по-голямо внимание на европейските инвеститори, запазвайки и интереса в САЩ, но еврото може да се окаже привлекателно, защото лихвите падат“, обясни той.

Латвия може да набере до 1 млрд. евро от дългосрочни държавни облигации през третото тримесечие, твърди Мохамед Казми, стратег за развиващите се пазари в Royal Bank of Scotland Group Plc, в свой доклад от 17 април. Според Казми облигациите може да са 10-годишни, а правителството обмисля емисии и в швейцарски франкове и в скандинавски валути.

Доходността по латвийските облигации в евро, падежиращи през 2018 г., се понижи до 1,673% годишно тази сутрин в Рига от 1,677% в петък, сочат данни на Bloomberg. Доходността по средносрочните латвийски държавни облигации с матуритет през 2020 г., емитирани в щатски долари, обаче нарасна до 2,769% от 2,746%.

По думите на Вилкс икономическият растеж ще се ускори до 4% през второто тримесечие на годишна база, като подемът в услугите, транспорта и банковото кредитиране ще помогнат за компенсирането на слабото производство. За първата половина на годината ръстът би трябвало да бъде между 3% и 3,5%, а правителството очаква той да се ускори до 4% през втората половина на годината, уточни той.

По предварителни данни латвийската икономика се е разширила с 3,1% през първото тримесечие, отчитайки най-бавното темпо на ръст от над 2 години, след като производството се сви.

През последното тримесечие на 2012 г. латвийският БВП бе нараснал с 5,1%, а данните за периода януари-март останаха под прогнозираните 3,7% от анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още