IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва официално се присъедини към еврозоната

Малката балтийска държава в Североизточната част на Европа има малко под 3 млн. жители и е в ЕС от 2004 г.

11:32 | 01.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От днес в магазините на&nbsp;Литва &nbsp;ще има по два етикета с цени - в литас и в евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

От днес в магазините на Литва  ще има по два етикета с цени - в литас и в евро. Снимка: Ройтерс

От днес Литва се присъединява към еврозоната и става 19-ата държава, използваща еврото за основна валута. Това е последната от Прибалтийските държави, която влиза в зоната. Латвия направи това през 2014 г., а Естония - през 2011 г., предава Ройтерс.

Малката балтийска държава в Североизточната част на Европа има малко под 3 млн. жители и е в ЕС от 2004 г. През тази година литовците ще могат да обменят старата си валута - литас с универсалното за еврозоната евро по курс 3,45 литас за евро. Като цяло вече 337 млн. европейци вече използват единната валута. 

Положителното като цяло настроение на литовците спрямо единната валута се доказва от изследване на литовската централна банка (lietuvos Bankas). Само 39 на сто от жителите се изказват скептично спрямо новата валута. Това се отразява и чрез продажбите на специалните „стартови комплекти с евро“, които банката продава от началото на декември. От 900 000 комплекта продадени през първата седмица са били над 350 000.

"Еврото е гаранция за нашата икономическа и политическа сигурност“, заяви премиерът Алгирдас Буткевичус след полунощ в столицата Вилнюс, след като изтегли банкнота от 10 евро от банкомат. Стартът на новата валута бе отбелязан с фойерверки и видео прожекции по фасадите на обществени сгради.

Според президента на страната Далия Грибаускайте присъединяването към еврозоната бележи символично финалния етап от интеграцията на страната в ЕС, а приемането на еврото като цяло е „символ на една по-голяма политическа и икономическа интеграция със Запада".

От своя страна и Европейската комисия приветства новия член на еврозоната с транспарант върху централата в Брюксел. На него е изобразена евро монета с литовския герб с надпис: „Добре дошла на Литва в еврозоната".

Kато най-слабата в икономически аспект страна в еврозоната Литва се надява новата валута да ѝ донесе стабилност и растеж. В момента брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението възлиза на 11 518 евро. За сравнение, нивото на БВП в Гърция е 22 346 евро на глава от населението. А в Германия, считана за икономическия локомотив на зоната, тази стойност е 33 343 евро. В другите две балтийски държави – Литва и Естония, БВП на глава от населението е 23 200 евро и съответно 14 300 евро.

И в областта на заплатите Литва изостава. Минималната работа заплата възлиза на 1000 литас месечно – около 285 евро. Средната заплата възлиза на 613 евро. В Естония сумата е 792 евро, в Латвия – 684 евро, а в Гърция – 1 555 евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Дай боже да си прав!Стига с това еврогейство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
StefanL
преди 9 години
Може би и ще са последната държава приела еврото! От тука нататък ще има държави който ще си връщат старите парични знаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още