IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва подаде иск за 1,5 млрд. евро срещу Газпром в арбитражния съд в Стокхолм

Страната иска компенсация за неоправданите разходи на литовските потребители за руски газ

16:49 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Литва подаде иск за 1,5 млрд. евро срещу Газпром в арбитражния съд в Стокхолм

Литва предяви иск към руския монополист Газпром на стойност 5 млрд. лита (1,5 млрд. евро), които според балтийската държава са надплатени за внесения от нея руски природен газ, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Искът за нарушаване от страна на Газпром на споразуменията за формулата по формирането на цената за доставяния газ е подаден в Арбитражния съд в Стокхолм“, обяви литовският министър на енергетиката Арвидас Секмокас.

Литва смята, че руският монополист е нарушил условията „за доставките на газ по справедлива цена и според формулата, договорена при приватизирането на предприятието Lietuvos Dujos (Литовски газ)".

Компанията се занимава със закупуването, транспортирането, разпределението и продажбата на газ на крайни потребители на територията на балтийската държава. Акционери в него са E.ON Ruhrgas с дял от 38,9%, Газпром с 37,1% и литовското правителство със 17,7%, като руският монополист получи дял през 2004 г.

Литва твърди, че от 2004 г. при гласувания по въпроса за повишаване на цената на доставяния в страната руски газ част от членовете на мениджърския състав на Lietuvos Dujos многократно „действаха не в полза на родното предприятие, а на руския концерн“, като по този начин „бе нарушен договорът за приватизацията му“. По този повод е подаден и искът за неустойката.

По думите на Секмокас за посочения период цената на 1 000 кубически метра газ за Литва е нараснала от 84 долара до 497 долара.

„Обърнахме се с молба към арбитража за компенсиране на неоправданите разходи на литовските потребители“, обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още