IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити на Piraeus Bank продължават да растат

Ситуацията е „грозна“, признава управляващият директор на гръцката финансова институция

14:15 | 25.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лошите кредити на Piraeus Bank продължават да растат

Лошите кредити на гръцката банка Piraeus продължават да растат, което ще принуди финансовата институция да задели допълнителни провизии през настоящото тримесечие. Това заявява за CNBC управляващият директор на банката Антимос Томопулос.

„Ситуацията остава, нека бъдем честни, грозна. Все още – месец след месец, тримесечие след тримесечие, наблюдаваме увеличение на лошите кредити“, обяснява банкерът пред финансовото издание.

Според Томопулос все пак има място за оптимизъм, тъй като ръстът на лошите кредити се забавя. Данните на банката показвали, че тенденцията на забавяне на увеличението се запазва вече четири последователни тримесечия.

По думите на банкера в момента лошите кредити нарастват с темп от около 100 базисни пункта на тримесечие, след като преди три-четири тримесечия се е наблюдавал ръст от по 300 базисни пункта.

В резултат на увеличението на лошите кредити втората по големина банка ще трябва да задели допълнителни провизии през ноември. Очаква се те да бъдат в размер на 20-25 на сто от общия кредитен портфейл, обяснява Томопулос.

Към края на първото полугодие във финансовите резултати на Piraeus бяха записани 30% лоши кредити. Като такива се определят всички кредити с просрочие от над 90 дни.

Според управляващия директор на банката този висок процент не може да се отдава на многото придобивания, които бяха направени преди година. Тогава финансовата институция изкупи операции на Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenic Bank.

Банкерът обяснява, че още при придобиването на новите портфейли те вече са били адекватно провизирани. „Или купуваме добри банки, или добри баланси“, категоричен е Томопулос.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Подкрепям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Лошите кредити на Piraeus Bank продължават да растат********************************************************************* вашта м***м@! га вдигахте лихвите и се облизвахте за големия гювеч и бонуси не ревахте!Всичко се връща на тоя свят....всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още